Kennismiddag Warmtepompen: experts spreken over actuele ontwikkelingen

Kennismiddag Warmtepompen: experts spreken over actuele ontwikkelingen

Vanaf 2026 moeten woningeigenaren die hun gasketel vervangen, een duurzame oplossing - meestal een (hybride) warmtepomp - kiezen. Dit betekent een enorme boost voor de warmtepompmarkt. Adviseurs, installateurs, projectontwikkelaars en andere betrokkenen zullen goed beslagen ten ijs moeten komen. Om daarin te helpen, gaan praktijkdeskundigen op 12 oktober in op de kansen en uitdagingen van opschaling.

De Kennismiddag start om 12.00 uur met een inlooplunch, waarna dagvoorzitter Frank Agterberg (voorzitter van Vereniging Warmtepompen en BodemenergieNL) een korte introductie geeft. De eerste spreker, Danny Wisselo (Nathan) gaat in op twee onderwerpen: propaan als koudemiddel in warmtepompen, en de kansen voor bodemenergie bij bestaande woningbouw. Hierna gaat Louis Visser (Intergas) in op de typische problemen waar een installateur tegenaan loopt bij het plaatsen van een hybride warmtepomp. Louis geeft ook een inkijkje in de resultaten van monitoring van geplaatste hybride systemen.

Vragen bij overstap

In de derde presentatie gaat een expert van TNO in op de resultaten van warmtepomponderzoek dat dit kennisinstituut heeft verricht. Na een korte pauze bespreekt Jasper Serlie (Remeha) de verschillende wegen die er zijn om woningen te verduurzamen. Gijs Diependaal (EnerGijs/NIBE) gaat in op vragen die moeten worden beantwoord als de overstap naar een (hybride) warmtepomp wordt overwogen. Wat te doen met het afgiftesysteem? Kies je meteen voor compleet gasloos? En wat te doen als het lastig is om een locatie voor de buitenunit te vinden? Het zijn slechts enkele van de vragen die in deze presentatie aan bod komen.

Als afronding van het inhoudelijke programma vat Frank Agterberg de belangrijkste conclusies van de dag samen, waarna de middag wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Lees meer over

Woningeigenaren werken voortvarend aan verduurzaming

Woningeigenaren werken voortvarend aan verduurzaming

In het kader van de Nationale Duurzame Huizen Route bezocht ik onlangs vier woningen. Dat mensen hun woning openstellen voor onbekenden, vind ik op zich al bijzonder. Vooral in deze tijd, vermeld ik er als cliché maar even bij. Maar goed, woning­eigenaren openen hun deuren niet voor niets, zo werd mij duidelijk.

Dag van de Warmtepomp: kennisevent op 14 november in Ede

Dag van de Warmtepomp: kennisevent op 14 november in Ede

Op 14 november organiseert Opleidingscentrum GO° in Ede de Dag van de Warmtepomp. Dit is een kennisevenement op het gebied van warmtepompen, bedoeld voor installateurs, monteurs en adviseurs.

'Vertraging energietransitie vraagt om maatregelen regering'

'Vertraging energietransitie vraagt om maatregelen regering'

Ongeveer een jaar geleden opende Remeha een nieuwe warmtepompfabriek in Apeldoorn. Daarna veranderde er veel. Zo schafte de nieuwe regering, nog voor de geplande invoering in 2026, de normering van warmtepompen af. Dat is volgens Remeha-CEO Arthur van Schayk (foto) zowel niet goed voor de industrie, als voor de energietransitie die nu ook al vertraging oploopt. Aan de vooravond van Prinsjesdag doet hij daarom een oproep aan de regering om maatregelen te nemen die het tij moeten keren.

Productie van ventilatiewarmtepompen in de Nederlandse fabriek van Inventum.

NVDE: 'Uitrol warmtepompen wordt vertraagd, maar klimaatdoelen...

Met het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering gaat het klimaatbeleid "gelukkig niet door de shredder", stelt de NVDE (Nederlandse Vereniging Duurzame Energie). De vereniging wijst er daarbij op dat PVV, BBB, VVD en NSC volgens het akkoord vasthouden aan de huidige klimaatdoelen. Dat de partijen een streep zetten door de '2026-warmtepompplicht' is daarbij echter wel een bittere pil voor de warmtepompsector, stelt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag.

Kennisevenement over warmtepompen bij Opleidingscentrum GO°

Kennisevenement over warmtepompen bij Opleidingscentrum GO°

Op 6 juni wordt bij opleidingscentrum GO° in Ede een kennisevenement georganiseerd over warmtepompen. De doelgroep zijn installateurs, monteurs, adviseurs en andere professionals die zich op warmtepompen richten. Het kennisevenement valt samen met de Dag van de Warmtepomp, wat tevens de aanleiding van de bijeenkomst is.

Dagvoorzitter Frank Agterberg tijdens de vorige editie van de Kennismiddag Warmtepompen.

Kennismiddag Warmtepompen op 12 oktober in Den Bosch

Tijdens de Vakbeurs Energie vindt in de Brabanthallen op 12 oktober de Kennismiddag Warmtepompen plaats. U wordt hier bijgepraat over belangrijke nieuwe ontwikkelingen rond warmtepompen, zodat U beter beslagen ten ijs komt om de juiste beslissingen te nemen.

Kantoorgebouwen met laag energielabel fors in prijs gedaald door C-labelplicht

Kantoorgebouwen met laag energielabel fors in prijs gedaald door...

Sinds 1 januari van dit jaar moeten veel kantoren minimaal energielabel C dragen. Deze regel leidt ertoe dat vastgoed met een veel slechter label dan C fors in prijs is gedaald, zo luidt de conclusie uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

De Nederlandse producent Betherma voegt onder de naam High Performance Unit (HPU) ventilatoren aan zijn convectoren toe.

Laagtemperatuurafgifte met radiatoren, convectoren en fancoils

Het is vaak een soort automatisme: een warmtepomp heeft vloer- of wandverwarming nodig, want alleen daarmee heb je een afgiftesysteem voor laagtemperatuurverwarming (LTV). Er zijn echter ook LTV-convectoren, en steeds meer radiatoren kunnen met lage watertemperaturen overweg. Sommige fabrikanten spreken zelfs van een 'warmtepompradiator'. Wat is er allemaal verkrijgbaar?