Kennismiddag Warmtepompen op 12 oktober in Den Bosch

Kennismiddag Warmtepompen op 12 oktober in Den Bosch
Dagvoorzitter Frank Agterberg tijdens de vorige editie van de Kennismiddag Warmtepompen.

Tijdens de Vakbeurs Energie vindt in de Brabanthallen op 12 oktober de Kennismiddag Warmtepompen plaats. U wordt hier bijgepraat over belangrijke nieuwe ontwikkelingen rond warmtepompen, zodat U beter beslagen ten ijs komt om de juiste beslissingen te nemen.

Dagvoorzitter van de Kennismiddag Warmtepompen is Frank Agterberg, voorzitter van Vereniging Warmtepompen en BodemenergieNL. Hij zal u door een programma leiden waarin praktijkdeskundigen ingaan op kansen, mogelijkheden, uitdagingen en natuurlijk de oplossingen voor knelpunten. De doelgroep waarvoor de kennismiddag is bedoeld zijn adviseurs, installateurs, projectontwikkelaars, corporaties en anderen die professioneel bij warmtepompen betrokken zijn.

De kennismiddag start om 12.00 uur met een inlooplunch; daarna start het programma, waarin de volgende onderwerpen aan bod komen:

Wie gaat installeren?

Fabrikanten schalen hun productie op en werken aan betere toeleveringsketens. De leveringsproblemen zijn straks opgelost, maar wie gaat die warmtepompen installeren?

Opschalen

Een belangrijke uitdaging ligt bij woningcorporaties. Hoe kun je opschalen bij de bestaande woningvoorraad en verouderde stapelbouw?

Projectverhaal

Voor een grootschalige energietransitie is (ook) een wijkgerichte aanpak nodig. Zo wordt binnen de Proeftuinen Aardgasvrij onderzocht wat de beste oplossingen zijn. We gaan in op een succesvol projectverhaal, van schets tot oplevering: wat zijn de technische en juridische uitdagingen, hoe creëer je draagvlak en neem je bewoners mee.

Verwarmen met een airconditioning

De lucht/lucht-warmtepomp – is in opmars. Wat zijn de kansen en valkuilen, wanneer is het een goede oplossing en wanneer kies je voor een alternatief?

Koudemiddel van de toekomst propaan

F-gassen worden uit gefaseerd, propaan zal in de toekomst een nieuwe standaard zijn. Wat zijn de (on)mogelijkheden, welke veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen en hoe zit het met specifieke opleiding/certificering?

Alternatieve bronsystemen

Warmteterugwinning uit eigen individueel rioolwater, PVT,  IJszakken, ventilatielucht

De ins en outs van ventilatiewarmtepompen. Wat zijn de voordelen? Hoe maak je tapwater? Wanneer is het als standalone (zonder gasketel) mogelijk?

Monoblock

De opkomst van propaan als koudemiddel brengt met zich mee dat de monoblock in opmars is. Welke voor- en nadelen brengt dit met zich mee?

Voldoen aan geluidsregels

Ruim twee jaar geleden zijn geluidsregels ingevoerd voor airco en warmtepompen. De laatste tijd is het redelijk stil rond geluid. Als warmtepomppen massaal worden uitgerold, kan dat alsnog veranderen. Wat zijn de actuele ontwikkelingen, hoe kunnen fabrikanten en/of installateurs voor stillere installaties zorgen?

Netbeheer/energie

De massale toepassing van warmtepompen kan in de huidige situatie samengaan met grote problemen rond piekbelasting en onbalans op het net. Wat zijn de opties om dit te voorkomen?

Meer informatie en aanmelden

De Kennismiddag Warmtepompen vindt plaats op 12 oktober in de Brabant Hallen in Den Bosch; daar vindt op dat moment ook de Energie Week plaats. U kunt om 12:00 uur terecht voor een lucht. Om 13:00 begint het programma met presentaties. Dat loopt, met een pauze tussendoor, door tot 17:00 uur. Daarna kan er onder het genot van een drankje tot 18:00 uur worden genetwerkt.

Op de website https://kennismiddag.vakbladwarmtepompen.nl/ vindt U meer informatie over de kennismiddag. U zich hier ook aanmelden.

Lees meer over

De nieuwe Triple Solar 5-warmtepomp, met de compressormodule (midden), deze module aan de bovenkant (rechts) en als 'toren' (midden) met naast de compressormodule, een hydraulische module en eventueel een thermische batterijmodule voor warm tapwater.

Nieuwe warmtepomp geïnspireerd op Fairphone

Onderdelen die lang meegaan en als ze stuk gaan gemakkelijk zijn te vervangen. Dat zijn niet alleen de uitgangspunten van de Fairphone, maar ook van de nieuwe warmtepomp van Triple Solar. Deze water/water-warmtepomp, met pvt als bron, heeft een levensduur van maar liefst 25 jaar.

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning moeten voldoen aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). De aanvraag wordt op een viertal indicatoren getoetst. Bij drie daarvan heeft de warmtepomp een positieve invloed op de uitslag. Hoe zit dat?

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.

De warmtepomp heeft een beter verhaal nodig

De warmtepomp heeft een beter verhaal nodig

Al een jaar worden ondernemers erop gewezen dat ze duizenden euro's kunnen besparen door nog dit jaar een bestelauto te kopen. Op 1 januari verdwijnt namelijk hun bpm-vrijstelling. Op diezelfde datum wil de overheid de ISDE-subsidie voor warmtepompen fors verlagen. Maar ik zie nauwelijks advertenties die aangeven dat het verstandig is om nog dit jaar een warmtepomp aan te schaffen.

Kabinetsbeleid maakt realisatie klimaatdoelen 'heel erg onwaarschijnlijk'

Kabinetsbeleid maakt realisatie klimaatdoelen 'heel erg...

Vanuit de warmtepompsector wordt al langer gewaarschuwd dat de Nederlandse klimaatdoelen voor 2030 uit zicht raken. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft dat beeld nu bevestigd. Uit berekeningen in de Klimaat- en Energieverkenning 2024 blijkt dat de kans dat de klimaatdoelen worden gehaald, inmiddels minder dan 5 procent bedraagt.   

Monoblock beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig

Monoblock beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig

Water in warmtepompen kan bevriezen bij lage temperaturen. Of het nu gaat om de bronzijde bij water/water-warmtepompen, of de afgiftezijde bij lucht/water-monoblocks. Bij water/water is het gangbaar om glycol toe te voegen als antivriesmiddel. Aan de afgiftezijde bij monoblocks wordt dit nauwelijks toegepast. Toch adviseren sommige fabrikanten het wel. Glycol heeft echter ook zijn beperkingen. Wat zijn de mogelijkheden?

Over overheden die markten verstoren en zo  bedrijven in de problemen brengen

Over overheden die markten verstoren en zo bedrijven in de problemen...

Overheden die met beleid markten verstoren en bedrijven in de problemen brengen. Je ziet het overal, zoals bijvoorbeeld in Afrika. Voedseldonaties van rijke landen kunnen een hongersnood voorkomen, maar zorgen ook voor lage prijzen, waardoor lokale boeren niets meer verdienen. En je ziet het nu in Nederland, waar de overheid de warmtepomp opeens minder aantrekkelijk maakt. Bedrijven hebben daardoor voor niets in capaciteit geïnvesteerd. Dat betekent een forse aderlating.

Alpha innotec introduceert propaanmonoblocks met hogere vermogens

Alpha innotec introduceert propaanmonoblocks met hogere vermogens

Al in 2011 presenteerde alpha innotec zijn LWD(V)-serie propaangevulde monoblocks. Die serie werd vorig jaar opgevolgd door Hybrox, met monoblocks in vermogens van 5 en 8 kW. Onlangs werd deze range uitgebreid met 10 en 13 kW. Omdat het om propaanmonoblocks voor buitenplaatsing gaat, gelden er minder veiligheidseisen dan bij binnenplaatsing.