Drukbehoud verhoogt de waterkwaliteit van gesloten installaties

Drukbehoud verhoogt de waterkwaliteit van gesloten installaties

Drukbehoud is van essentieel belang om de systeemwaterkwaliteit in verwarmings- en koelinstallaties te beheersen en als gevolg daarvan de prestaties en levensduur te optimaliseren. Spirotech biedt hierbij de oplossing met behulp van hun expansievaten.

Wanneer de systeemwatertemperatuur stijgt, zet het water in de installatie uit en nemen de druk en belasting op bijvoorbeeld de circulatiepomp, koppelingen en leidingen toe. Als de druk in een installatie te hoog wordt, zal dit effect hebben op de levensduur van deze componenten of zelfs leiden tot lekkages. Wanneer de temperatuur daalt daarentegen, dan nemen het volume en de druk op de installatie juist af. Wordt de druk te laag, dan kan dit leiden tot luchtopname (zuurstofopname). Als gevolg hiervan daalt de efficiëntie van de installatie en ligt corrosie op de loer.

Een niet optimale drukopbouw heeft dus grote gevolgen voor de prestaties en levensduur van het complete verwarmings- of koelsysteem. Het is daarom essentieel om te investeren in een drukbehoudsysteem van hoge kwaliteit, die exact is afgestemd op de installatiebehoeften. 

Hoogwaardig balgmembraan

Primair zijn gesloten expansievaten een veiligheidsvoorziening voor systemen waarin water als warmteoverdrachtsmedium wordt gebruikt. Secundair draagt een expansievat bij aan het verbeteren van de efficiëntie en betrouwbaarheid van een installatie door de systeemcomponenten optimaal te laten functioneren en beschermen. 

Een standaard expansievat bestaat uit twee kamers, die van elkaar gescheiden zijn door een membraan. Bij de expansievaten van Spirotech is dit uitgevoerd als een hoogwaardige balg, waarbij het systeemwater volledig is omsloten. Hierdoor komt het systeemwater niet in contact met de plaatstalen wand van het vat, waardoor corrosie wordt vermeden. De ruimte in het balgmembraan dient daarnaast om volumeverandering van het water bij verwarming op te vangen. De voordruk in de gasruimte van het expansievat duwt het systeemwater terug in de installatie zodra het afkoelt. 

Voor elke installatie

Spirotech biedt EVN veiligheidsexpansievaten voor gesloten warmwater-, verwarmings-, airconditionings- en koelwatersystemen volgens EN 12828 inclusief een balgmembraan om het water op te vangen. Het voordrukventiel zorgt ervoor dat de voordruk in het vat, in combinatie met de onderhoudsunit, eenvoudig en goed te controleren en in te stellen is. De EVN vaten zijn beschikbaar met een inhoud van 4 tot 140 liter met een maximale voordruk van 3 bar. Verder biedt Spirotech een uitgebreide range expansievaten voor woningbouw en utiliteit, in alle vormen en maten. 

Dit artikel is gesponsord door Spirotech.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
De Vaillant aroTherm plus kan met en zonder hydraulische binnenunit worden toegepast.

Monoblock: met of zonder hydraulische binnenunit?

Bij splitwarmtepompen is een binnenunit onmisbaar. Bij monoblocks is dit niet het geval. Toch kiest een aantal fabrikanten ervoor om hun monoblockwarmtepompen van een hydraulische binnenunit te voorzien en deze unit eventueel te combineren met een tapwatermodule. Wat zijn de voor- en nadelen van zo'n hydraulische split?

Doorsnede van een douchegoot-wtw.

Douche-wtw zorgt voor energie- en ruimtebesparing bij warmtepomp

Een douche-wtw onttrekt warmte aan het douche-afvoerwater, om er koud leidingwater mee voor te verwarmen dat naar de mengkraan en/of warmtepomp gaat. Hierdoor raakt het boilervat minder snel leeg en hoeft de warmtepomp minder vaak aan te slaan. Dat levert een forse energiebesparing op; in sommige situaties kan het energiegebruik voor tapwaterbereiding zelfs worden gehalveerd. Bovendien kan wellicht met een kleiner boilervat worden volstaan.

Het NIBE-assortiment

All-Electric Ready: Van gas naar gasloos in een of twee stappen

Hybride warmtepompen voor bestaande bouw zijn populair. Toch is 'hybride' slechts een tussenstap op weg naar de eenvoudigste oplossing voor een gasloze toekomst: een All-Electric installatie. Elke lucht/water warmtepomp van NIBE is daarom 'af fabriek' All-Electric Ready, zodat overstappen naar gasloos op elk moment mogelijk is. En met de nieuwe binnenunit Prepaer maakt NIBE die overstap ook nog eens heel eenvoudig!

Gas besparen met een hybride warmtepomp van Atlantic

Gas besparen met een hybride warmtepomp van Atlantic

Iedereen wil het gasverbruik en de energiekosten in een woning verlagen. Maar niet in elke woning kan je meteen overstappen naar een all-electric oplossing. In dat geval kan een hybride warmtepomp uitkomst bieden.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Een unit gemonteerd aan een betondek met divers vast kanaalwerk.

Scholen verwarmen, koelen en ventileren; decentraal per lokaal

Het binnenklimaat in klaslokalen staat vol in de aandacht, waarbij vooral naar de CO2-concentratie van de binnenlucht wordt gekeken. De vernieuwde unit van Klimaatgroep Holland kan daarbij soelaas bieden. Naast ventileren kan zo'n decentrale unit ook verwarmen en koelen. Elk klaslokaal krijgt een binnen- en buitenunit.

Als er tegelijkertijd een warmte- en koudevraag is, kan de Mitsubishi Electric City Multi volgens Alklima een goede keuze zijn.

Warmtepompsystemen voor utiliteit; wat past bij welke klantvraag?

Alklima / Mitsubishi Electric heeft voor utiliteitsgebouwen verschillende soorten klimaatsystemen in het sortiment. Het gaat om VRF- en HVRF-systemen, en om warmtepompen. Welk systeem past het beste bij een specifieke klantvraag? Daan Bakker, consultant bij Alklima, gaat hierop in. Ieder project heeft zijn specifieke kenmerken; dé standaardoplossing bestaat niet.

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

In het derde kwartaal van 2024 zijn 23.000 warmtepompen voor woningen verkocht, bijna 40 procent minder dan in het derde kwartaal van 2023. Dit maakte Vereniging Warmtepompen vandaag bekend. Volgens de vereniging zijn de doelstellingen voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving inmiddels "vrijwel onbereikbaar".

De nieuwe Mitsubishi Electric Ecodan met het koudemiddel R32, dat vanaf 2027 niet meer is toegestaan in nieuwe warmtepompen met een vermogen onder de 50 kW.

Toekomst split-warmtepomp hangt aan zijden draadje

Met de aangescherpte regelgeving rond F-gassen zijn bekende koudemiddelen als R410a en R32 vanaf 2027 niet meer toegestaan in nieuwe warmtepompen tot 50 kW. Voor monoblocks is propaan (R290) de norm geworden. Propaan en split-warmtepompen gaan vanuit veiligheidsoogpunt lastig samen. Is er nog toekomst voor split-warmtepompen? Specialisten van Alklima | Mitsubishi Electric en Daikin delen hun verwachtingen.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Nieuwe typen grootschalige warmtepompen toegevoegd aan lijst SDE++

Nieuwe typen grootschalige warmtepompen toegevoegd aan lijst SDE++

Voor grootschalige projecten om hernieuwbare energie op te wekken of duurzame techniek te gebruiken is de SDE++ onlangs aangepast. Daarbij kunnen ondernemers nu ook voor lucht-waterwarmtepompen voor lage temperatuur en voor proces-geïntegreerde warmtepompen voor bestaande industriële processen subsidie aanvragen, zo meldt Vereniging Warmtepompen. Tip: vraag de subsidie snel aan.