All-Electric Ready: Van gas naar gasloos in een of twee stappen

All-Electric Ready: Van gas naar gasloos in een of twee stappen
Het NIBE-assortiment

Hybride warmtepompen voor bestaande bouw zijn populair. Toch is 'hybride' slechts een tussenstap op weg naar de eenvoudigste oplossing voor een gasloze toekomst: een All-Electric installatie. Elke lucht/water warmtepomp van NIBE is daarom 'af fabriek' All-Electric Ready, zodat overstappen naar gasloos op elk moment mogelijk is. En met de nieuwe binnenunit Prepaer maakt NIBE die overstap ook nog eens heel eenvoudig!

Hoewel je met een hybride warmtepomp meteen al fors kunt besparen op je gasverbruik, blijft in een hybride installatie altijd aardgas nodig. Om een installatie écht toekomstbestendig te maken, is het daarom verstandig om eerst te onderzoeken of een woning direct óf op termijn kan worden voorzien van een All-Electric installatie. Is de woning – ongeacht het bouwjaar – goed (na)geïsoleerd, dan is dit vaak het geval.

Goed alternatief: de tweestappenbenadering

Is een woning nú nog niet geschikt voor een All-Electric installatie, maar naar verwachting op redelijke termijn – bijvoorbeeld na het treffen van enkele praktische en betaalbare (isolatie)maatregelen – wel? Dan is het raadzaam om een hybride warmtepomp toe te passen die All-Electric Ready is. Alleen dán kan later namelijk relatief eenvoudig en voordelig worden overgeschakeld op een All-Electric installatie.

Maar ook in andere situaties is een tweestappenbenadering – eerst van gas naar hybride en later van hybride naar gasloos – een goed alternatief. Bijvoorbeeld wanneer een woningeigenaar zijn of haar investering wil spreiden of wanneer de cv-ketel nog te jong is om af te schrijven.
Daarnaast willen sommige woningeigenaren liever 1 of 2 jaar ervaren of de bestaande radiatoren hun woning wel voldoende kunnen verwarmen met een lagere aanvoertemperatuur.

In al dit soort situaties bieden de All-Electric Ready hybride warmtepompen van NIBE het beste alternatief. Deze kunnen namelijk in eerste instantie worden ingezet in een hybride installatie en later – mét behoud van zowel de buitenunit als de binnenunit – snel en eenvoudig worden uitgebreid naar All-Electric. De lucht/water warmtepompen van NIBE werken perfect samen met elke combiketel, ongeacht merk en type. Alle NIBE warmtepompen en regelingen zijn bovendien standaard geschikt voor het aansluiten van een boiler die de warmtapwaterfunctie van de combiketel kan overnemen.

Overstappen naar All-Electric is overigens niet alleen gunstig voor het milieu, maar biedt ook diverse financiële voordelen. Zo kan de gasaansluiting vervallen, waardoor geen vastrecht meer hoeft te worden betaald. Daarnaast wordt het energielabel van de woning door de overstap verbeterd en dát resulteert in een aantrekkelijke waardestijging van de woning.

Voor lage én hogere temperaturen

Sinds 1984 geldt in Zweden de verplichting om cv-installaties voor nieuwe woningen op een cv-aanvoertemperatuur van maximaal 55 °C te ontwerpen. NIBE warmtepompen zijn dan ook ontwikkeld om – behalve met vloerverwarming – ook te kunnen verwarmen met gewone radiatoren. In bestaande bouw kunnen de lucht/water warmtepompen van NIBE – afhankelijk van het type buitenunit – zelfs ‘s winters langdurig een maximale cv-aanvoertemperatuur van 58 tot wel 70 °C leveren. Ze passen daarmee ook in Nederland uitstekend in bestaande woningen met vloerverwarming, ventilator-convectoren en/of radiatoren. NIBE ontwikkelt haar warmtepompen bovendien met het veeleisende Scandinavische klimaat als uitgangspunt, waardoor ze uitblinken in prestaties, kwaliteit en betrouwbaarheid.

Slimme functies en handig online platform

Voor optimaal gebruiksgemak en comfort tegen de laagste mogelijke energiekosten beschikken de warmtepompen en binnenunits van NIBE over diverse slimme functies, waaronder Smart Price Adaption. Hiermee kan de warmtepomp anticiperen op dynamische energieprijzen, waardoor de energiekosten
worden geminimaliseerd. Consumenten kunnen bovendien gebruikmaken van myUplink, een handig online platform met aanvullende mogelijkheden voor bediening en uitlezing van hun NIBE warmtepomp via een pc of app. Voor installateurs biedt de speciale versie myUplink PRO daarnaast uitgebreide functies voor analyse en beheer op afstand.

Dit artikel is gesponsord door NIBE.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

De nieuwe Triple Solar 5-warmtepomp, met de compressormodule (midden), deze module aan de bovenkant (rechts) en als 'toren' (midden) met naast de compressormodule, een hydraulische module en eventueel een thermische batterijmodule voor warm tapwater.

Nieuwe warmtepomp geïnspireerd op Fairphone

Onderdelen die lang meegaan en als ze stuk gaan gemakkelijk zijn te vervangen. Dat zijn niet alleen de uitgangspunten van de Fairphone, maar ook van de nieuwe warmtepomp van Triple Solar. Deze water/water-warmtepomp, met pvt als bron, heeft een levensduur van maar liefst 25 jaar.

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning moeten voldoen aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). De aanvraag wordt op een viertal indicatoren getoetst. Bij drie daarvan heeft de warmtepomp een positieve invloed op de uitslag. Hoe zit dat?

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.

De warmtepomp heeft een beter verhaal nodig

De warmtepomp heeft een beter verhaal nodig

Al een jaar worden ondernemers erop gewezen dat ze duizenden euro's kunnen besparen door nog dit jaar een bestelauto te kopen. Op 1 januari verdwijnt namelijk hun bpm-vrijstelling. Op diezelfde datum wil de overheid de ISDE-subsidie voor warmtepompen fors verlagen. Maar ik zie nauwelijks advertenties die aangeven dat het verstandig is om nog dit jaar een warmtepomp aan te schaffen.

Kabinetsbeleid maakt realisatie klimaatdoelen 'heel erg onwaarschijnlijk'

Kabinetsbeleid maakt realisatie klimaatdoelen 'heel erg...

Vanuit de warmtepompsector wordt al langer gewaarschuwd dat de Nederlandse klimaatdoelen voor 2030 uit zicht raken. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft dat beeld nu bevestigd. Uit berekeningen in de Klimaat- en Energieverkenning 2024 blijkt dat de kans dat de klimaatdoelen worden gehaald, inmiddels minder dan 5 procent bedraagt.   

Monoblock beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig

Monoblock beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig

Water in warmtepompen kan bevriezen bij lage temperaturen. Of het nu gaat om de bronzijde bij water/water-warmtepompen, of de afgiftezijde bij lucht/water-monoblocks. Bij water/water is het gangbaar om glycol toe te voegen als antivriesmiddel. Aan de afgiftezijde bij monoblocks wordt dit nauwelijks toegepast. Toch adviseren sommige fabrikanten het wel. Glycol heeft echter ook zijn beperkingen. Wat zijn de mogelijkheden?

Over overheden die markten verstoren en zo  bedrijven in de problemen brengen

Over overheden die markten verstoren en zo bedrijven in de problemen...

Overheden die met beleid markten verstoren en bedrijven in de problemen brengen. Je ziet het overal, zoals bijvoorbeeld in Afrika. Voedseldonaties van rijke landen kunnen een hongersnood voorkomen, maar zorgen ook voor lage prijzen, waardoor lokale boeren niets meer verdienen. En je ziet het nu in Nederland, waar de overheid de warmtepomp opeens minder aantrekkelijk maakt. Bedrijven hebben daardoor voor niets in capaciteit geïnvesteerd. Dat betekent een forse aderlating.