Vanaf 2026 moet een cv-ketel (of andere gasverwarming), wanneer de verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is, worden vervangen door een (hybride) warmtepomp. Van der Wijk: "Nederland telt zo’n acht miljoen huishoudens. Het overgrote deel van die huishoudens heeft nog geen hybride of all-electric warmtepomp, maar een CV-ketel. Daarbij komt dat veel installatiebedrijven te maken hebben met een tekort aan personeel. Met andere woorden: er zijn te weinig installateurs, terwijl we juist moeten versnellen als het om energietransitie gaat. Daarom hebben we ATAG GreenDealer gelanceerd, bedoeld voor installateurs die de transitie omarmen. Met dit nieuwe dealermodel willen we installateurs ontlasten én helpen bij het sneller installeren van warmtepompen."
ATAG ComfortDiensten
Naast het nieuwe dealermodel heeft ATAG Verwarming de zogenaamde ATAG ComfortDiensten voor warmtepompinstallaties in het leven geroepen, een pakket aan ondersteunende diensten dat naadloos aansluit bij de behoefte van installateurs.
Het dienstenpakket bestaat uit drie segmenten: ATAG Inbedrijfstelling (IBS), ATAG Onderhoudscontract (OHC) en ATAG ComfortConnect. Inbedrijfstelling richt zich op het optimaal installeren en inregelen van de pomp: controle van de gehele installatie, het instellen van de parameters, registratie van de installatie en het online brengen van ATAG Zone thermostaat voor monitoring op afstand.
ATAG OHC, het tweede servicepakket, focust op onderhoud. Er zijn verschillende varianten: van eenmalige check een jaar na de installatie (inclusief het optimaliseren van de parameters) tot een tweejaarlijkse, visuele en digitale inspectie door een gespecialiseerde ATAG-servicemonteur.
Beheer op afstand en monitoring
Bij ATAG ComfortConnect vindt maandelijks monitoring plaats door middel van het ATAG ProZone platform. Via een eenvoudige app hebben installateurs toegang tot dit platform. In deze monitoring worden afwijkingen of storingen van een warmtepomp vroegtijdig opgemerkt, vaak zelfs voordat de installatie de storing zélf aangeeft. Van der Wijk: "Het mooie is dat storingen op deze manier vaak op afstand verholpen kunnen worden. Mocht een storing niet op afstand verholpen kunnen worden, dan weet de installateur op basis van de online rapportage in elk geval al welk onderdeel nodig is om de storing te verhelpen."
Tweedeling dealernetwerk
Sinds de introductie van de warmtepompen ontstond een tweedeling in het dealernetwerk: een deel blijft zich vooral bezighouden met CV-ketels, terwijl er ook een deel is dat aan de slag wil gaan met de energietransitie. "Een flink aantal SelectDealers is intussen GreenDealer geworden, daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Naast het onderhouden van het SelectDealer-model gaan we nu ook actief op zoek naar een nieuwe groep installateurs die zich richt op warmtepompen. We focussen vooral op installateurs die een bijdrage willen leveren aan het vergroenen van Nederland."
Comfortabel woonklimaat
Met een lucht/water warmtepomp realiseer je een comfortabel woonklimaat op een duurzame manier: de CO₂-uitstoot gaat met 40 à 60 procent omlaag. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Ook tijdens de wintermaanden. Er zijn twee soorten warmtepompen: hybride en all-electric. De hybride variant werkt samen met een bestaande of nieuwe CV-ketel, waarbij de ketel alleen op koude dagen bijspringt. Het gasgebruik vermindert met zo’n 70 procent. Een all-electric warmtepomp werkt volledig aardgasloos. Van der Wijk: "Het is een andere manier van installeren, inbedrijfstellen en onderhouden. Je bent iets langer bezig omdat je ook een buitenunit plaatst. Bovendien ga je met koudemiddel werken."
Je wordt niet zomaar GreenDealer, zegt Van der Wijk. "Je moet uiteraard verstand van zaken hebben, maar alle installatiebedrijven krijgen hulp: installateurs die in aanmerkingen komen voor het nieuwe dealermodel krijgen een aantal trainingen aangeboden. Niet voor niets zijn we nu een nieuw trainingscentrum in Lichtenvoorde aan het bouwen."
Dit artikel wordt gesponsord door ATAG Verwarming.