ATAG Verwarming zoekt GreenDealers die sneller warmtepompen willen installeren 

ATAG Verwarming zoekt GreenDealers die sneller warmtepompen willen installeren 

ATAG GreenDealer: zo heet het nieuwe dealermodel van ATAG Verwarming, bedoeld voor installateurs die graag voorop willen lopen in de energietransitie. GreenDealers krijgen ondersteuning bij het installeren, inbedrijfstellen en onderhouden van hybride en all-electric warmtepompen. Inclusief beheer op afstand. "Samen met installateurs willen we Nederland in rap tempo vergroenen," zegt Marketing Manager Jan Henk van der Wijk van ATAG Verwarming.

Vanaf 2026 moet een cv-ketel (of andere gasverwarming), wanneer de verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is, worden vervangen door een (hybride) warmtepomp. Van der Wijk: "Nederland telt zo’n acht miljoen huishoudens. Het overgrote deel van die huishoudens heeft nog geen hybride of all-electric warmtepomp, maar een CV-ketel. Daarbij komt dat veel installatiebedrijven te maken hebben met een tekort aan personeel. Met andere woorden: er zijn te weinig installateurs, terwijl we juist moeten versnellen als het om energietransitie gaat. Daarom hebben we ATAG GreenDealer gelanceerd, bedoeld voor installateurs die de transitie omarmen. Met dit nieuwe dealermodel willen we installateurs ontlasten én helpen bij het sneller installeren van warmtepompen."

ATAG ComfortDiensten

Naast het nieuwe dealermodel heeft ATAG Verwarming de zogenaamde ATAG ComfortDiensten voor warmtepompinstallaties in het leven geroepen, een pakket aan ondersteunende diensten dat naadloos aansluit bij de behoefte van installateurs.  

Het dienstenpakket bestaat uit drie segmenten: ATAG Inbedrijfstelling (IBS), ATAG Onderhoudscontract (OHC) en ATAG ComfortConnect. Inbedrijfstelling richt zich op het optimaal installeren en inregelen van de pomp: controle van de gehele installatie, het instellen van de parameters, registratie van de installatie en het online brengen van ATAG Zone thermostaat voor monitoring op afstand.  

ATAG OHC, het tweede servicepakket, focust op onderhoud. Er zijn verschillende varianten: van eenmalige check een jaar na de installatie (inclusief het optimaliseren van de parameters) tot een tweejaarlijkse, visuele en digitale inspectie door een gespecialiseerde ATAG-servicemonteur.    

Beheer op afstand en monitoring

Bij ATAG ComfortConnect vindt maandelijks monitoring plaats door middel van het ATAG ProZone platform. Via een eenvoudige app hebben installateurs toegang tot dit platform. In deze monitoring worden afwijkingen of storingen van een warmtepomp vroegtijdig opgemerkt, vaak zelfs voordat de installatie de storing zélf aangeeft. Van der Wijk: "Het mooie is dat storingen op deze manier vaak op afstand verholpen kunnen worden. Mocht een storing niet op afstand verholpen kunnen worden, dan weet de installateur op basis van de online rapportage in elk geval al welk onderdeel nodig is om de storing te verhelpen."

Tweedeling dealernetwerk

Sinds de introductie van de warmtepompen ontstond een tweedeling in het dealernetwerk: een deel blijft zich vooral bezighouden met CV-ketels, terwijl er ook een deel is dat aan de slag wil gaan met de energietransitie. "Een flink aantal SelectDealers is intussen GreenDealer geworden, daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Naast het onderhouden van het SelectDealer-model gaan we nu ook actief op zoek naar een nieuwe groep installateurs die zich richt op warmtepompen. We focussen vooral op installateurs die een bijdrage willen leveren aan het vergroenen van Nederland."

Comfortabel woonklimaat

Met een lucht/water warmtepomp realiseer je een comfortabel woonklimaat op een duurzame manier: de CO₂-uitstoot gaat met 40 à 60 procent omlaag. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Ook tijdens de wintermaanden. Er zijn twee soorten warmtepompen: hybride en all-electric. De hybride variant werkt samen met een bestaande of nieuwe CV-ketel, waarbij de ketel alleen op koude dagen bijspringt. Het gasgebruik vermindert met zo’n 70 procent. Een all-electric warmtepomp werkt volledig aardgasloos. Van der Wijk: "Het is een andere manier van installeren, inbedrijfstellen en onderhouden. Je bent iets langer bezig omdat je ook een buitenunit plaatst. Bovendien ga je met koudemiddel werken." 

Je wordt niet zomaar GreenDealer, zegt Van der Wijk. "Je moet uiteraard verstand van zaken hebben, maar alle installatiebedrijven krijgen hulp: installateurs die in aanmerkingen komen voor het nieuwe dealermodel krijgen een aantal trainingen aangeboden. Niet voor niets zijn we nu een nieuw trainingscentrum in Lichtenvoorde aan het bouwen." 

Dit artikel wordt gesponsord door ATAG Verwarming.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Productielijn in de warmtepompfabriek van Daikin in het Belgische Oostende.

Daikin schrapt 600 tijdelijke banen wegens terugval in vraag naar...

Bij de productiefaciliteit van Daikin in het Belgische Oostende worden alle 600 tijdelijke contracten niet verlengd. Vaste werknemers krijgen tot het eind van dit jaar twaalf dagen niet-doorbetaalde arbeidstijdverkorting. Reden voor dit besluit is een onvoorziene daling in de vraag naar warmtepompen.

Groothandel AVU in handen van Plieger Groep

Groothandel AVU in handen van Plieger Groep

De reden voor de Plieger Groep om AVU over te nemen is dat de groothandel hiermee extra kennis op het gebied van vloerverwarming, warmtepompen en airconditioning binnenhaalt. En klanten van het bedrijf kunnen gebruik maken van de legservice voor vloerverwarming die AVU in haar pakket heeft zitten.

De nieuwe warmtepomp op propaan van Mitsubishi Electric, op de ISH.

Fabrikant speelt met producten in op ontwikkelingen in de sector

Op de ISH in Frankfurt lanceerde Mitsubishi Electric een geheel nieuw productgamma warmtepompen, waarmee het bedrijf inspeelt op ontwikkelingen in de sector. Zo is een nieuwe serie propaanmonoblocks vanwege de hoge afgiftetemperaturen geschikt voor oudere woningen. Bij andere nieuwe series ligt de nadruk op geluidsreductie en een zo klein mogelijke milieubelasting.

Digimagazine over oplossingen voor verduurzamen woningen

Digimagazine over oplossingen voor verduurzamen woningen

De installatiebranche ziet een enorme toename van het aantal klantvragen over het verlagen van hun energierekening. Fabrikanten hebben hier oplossingen voor ontwikkeld. Hiervan hebben we er een aantal gebundeld in een digimagazine.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Na recordjaar 2023, met een verkoop van 154.000 warmtepompen, voorspelt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 dat de verkoop in 2024 naar 103.000 zal terugzakken. Wat staat er nog meer in het rapport van Dutch New Energy Research?

De nieuwe Triple Solar 5-warmtepomp, met de compressormodule (midden), deze module aan de bovenkant (rechts) en als 'toren' (midden) met naast de compressormodule, een hydraulische module en eventueel een thermische batterijmodule voor warm tapwater.

Nieuwe warmtepomp geïnspireerd op Fairphone

Onderdelen die lang meegaan en als ze stuk gaan gemakkelijk zijn te vervangen. Dat zijn niet alleen de uitgangspunten van de Fairphone, maar ook van de nieuwe warmtepomp van Triple Solar. Deze water/water-warmtepomp, met pvt als bron, heeft een levensduur van maar liefst 25 jaar.

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning moeten voldoen aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). De aanvraag wordt op een viertal indicatoren getoetst. Bij drie daarvan heeft de warmtepomp een positieve invloed op de uitslag. Hoe zit dat?

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.

De warmtepomp heeft een beter verhaal nodig

De warmtepomp heeft een beter verhaal nodig

Al een jaar worden ondernemers erop gewezen dat ze duizenden euro's kunnen besparen door nog dit jaar een bestelauto te kopen. Op 1 januari verdwijnt namelijk hun bpm-vrijstelling. Op diezelfde datum wil de overheid de ISDE-subsidie voor warmtepompen fors verlagen. Maar ik zie nauwelijks advertenties die aangeven dat het verstandig is om nog dit jaar een warmtepomp aan te schaffen.

Kabinetsbeleid maakt realisatie klimaatdoelen 'heel erg onwaarschijnlijk'

Kabinetsbeleid maakt realisatie klimaatdoelen 'heel erg...

Vanuit de warmtepompsector wordt al langer gewaarschuwd dat de Nederlandse klimaatdoelen voor 2030 uit zicht raken. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft dat beeld nu bevestigd. Uit berekeningen in de Klimaat- en Energieverkenning 2024 blijkt dat de kans dat de klimaatdoelen worden gehaald, inmiddels minder dan 5 procent bedraagt.   

Monoblock beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig

Monoblock beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig

Water in warmtepompen kan bevriezen bij lage temperaturen. Of het nu gaat om de bronzijde bij water/water-warmtepompen, of de afgiftezijde bij lucht/water-monoblocks. Bij water/water is het gangbaar om glycol toe te voegen als antivriesmiddel. Aan de afgiftezijde bij monoblocks wordt dit nauwelijks toegepast. Toch adviseren sommige fabrikanten het wel. Glycol heeft echter ook zijn beperkingen. Wat zijn de mogelijkheden?