Gesponsord

De Rolls Royce onder de warmtepompen

De Rolls Royce onder de warmtepompen

Je verwacht het niet, maar in het bosrijke Schwendi in Zuid-Duitsland is een uiterst geavanceerd laboratorium gesitueerd. Meer dan honderd technici, constructeurs en ingenieurs werken hier dagelijks met de welbekende gründlichkeit aan de ontwikkeling van producten als cv-ketels, zonneboilers, branders en warmtepompen.

Daarbij hebben ze maar een doel en dat is kwaliteit leveren, vertelt Jurgen Megens Technisch Commercieel Adviseur bij Monarch, de Nederlandse dochter en leverancier van Weishaupt. “In het laboratorium ligt de focus al een tijd op duurzame energie en producten als warmtepompen, maar ook ketels op gas worden nog steeds doorontwikkeld. Dat komt omdat de Duitse markt heel anders is dan de onze. In Duitsland krijg je namelijk subsidie als je een gasketel aanschaft.”

De beste warmtepomp

Vooruitlopend op de grootste installatiebeurs ter wereld, de ISH-beurs in Frankfurt, doet het Duitse bureau Markt Intern iedere twee jaar onderzoek. Aan twintigduizend Duitse installateurs wordt gevraagd wat ze de beste warmtepomp vinden. Er wordt gekeken naar kwaliteit, installatievriendelijkheid, service en betrouwbaarheid. Voor 2019 kwam Weishaupt als beste uit de bus. Geen verrassing, weet Megens.

“Een deel van onze kracht zit in het feit dat we maatwerk leveren. Onze adviseurs gaan vaak mee met de installateur naar een project. Door een hoge mate van aandacht en ondersteuning garanderen we dat de eindgebruiker altijd een passende oplossing krijgt en dat wordt gewaardeerd.”

Breed pakket

Het succes is ook te verklaren omdat Weishaupt een totaalleverancier is met een breed pakket, denkt Megens. “We leveren alle toebehoren voor tapwater en verwarmen en koelen in een gebouw. De componenten die hiervoor nodig zijn, zijn zo ontworpen dat alles perfect op elkaar aansluit. Dit maakt dat het eenvoudig is om te installeren. Dat krijgen we ook geregeld terug uit de markt.”

Door de eenvoudige montage en de kwalitatief hoogstaande componenten ontstaat een installatie met een hoog rendement. Daarnaast is de lange levensduur een pré, vertelt Megens. “Weishaupt wordt niet voor niets de Rolls Royce onder de warmtepompen genoemd. Maar dat gegeven is in Nederland nog niet algemeen bekend. Veel installateurs kennen ons eigenlijk alleen van de branders.”

Biblok-warmtepomp

Biblok-warmtepomp WWP LB 12-A uitvoering R.

De nieuwste loot aan de Weishaupt-stam is de biblok-warmtepomp WWP LB 12-A uitvoering R. Hierbij wordt de ventilator buiten geplaatst en het compressor-gedeelte binnen. De warmtepomp heeft een meervoudige trillingsontkoppeling en een volledig geluidsgedempte binnenbehuizing. De hoog-vermogen-compressor maakt daarbij geen gebruik van mechanisch beweegbare ventielen. Megens: “De buitenunit van de biblok-warmtepomp kun je zonder problemen in een dichtbebouwde omgeving plaatsen.”

Ook een speciaal ontwikkeld item is de ‘uilenvleugel’-ventilator voor de buitenunit. Het is de stilste verkrijgbare ventilator. Door de oppervlakte van de condensor vrij groot te houden, hoeft de ventilator niet hard te draaien. Door het lage toerental, krijg je vervolgens aerodynamische optimalisatie in de luchtuitlaat. Het resulteert in een geluidsdrukniveau van slechts 35 dB(A) op een afstand van 1,5 meter.”
Daarbij wordt gebruik gemaakt van de revolutionaire EVI technologie, vertelt Megens. “We kunnen daarmee 65°C water maken, zelfs bij een buitentemperatuur van -10°C. Dat is natuurlijk super voor het maken van warm tapwater zonder dat er een elektrisch element wordt gebruikt.”

Relatie opbouwen

De tijd is kortom rijp om de Weishaupt-warmtepomp wat prominenter te laten zien aan de Nederlandse markt. Megens: “We kunnen alle projecten aan. Installateurs zetten onze producten steeds meer in bij kleine, collectieve projecten. We zijn gespecialiseerd in maatwerkprojecten voor luxe vrijstaande woningen en utiliteitsprojecten.”

Het laboratorium in het bosrijke Schwendi in Zuid-Duitsland.

Megens besluit: “We willen in Nederland graag een relatie opbouwen met de installateurs. We merken dat als ze eenmaal met ons hebben gewerkt dat ze enthousiast raken over de kwaliteit van het product en de installatie, maar ook over de ondersteuning en nazorg die we verlenen. Om een beeld te geven van de vijftig mensen die bij ons werken zijn er zeventien servicemonteur. Daarmee kunnen we  de klant met raad en daad bijstaan.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Monarch.

Voor het Markt Intern-onderzoek download de PDF.

markt-intern_20190307-ISH-10-2019-LSP-Waermepumpen.pdf

Download

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Bespaar € 31
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning moeten voldoen aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). De aanvraag wordt op een viertal indicatoren getoetst. Bij drie daarvan heeft de warmtepomp een positieve invloed op de uitslag. Hoe zit dat?

PFAS zit bij warmtepomp vooral in F-gas als koudemiddel

PFAS zit bij warmtepomp vooral in F-gas als koudemiddel

Een mogelijk Europees PFAS-verbod kan gevolgen hebben voor de warmtepompsector. Niet alleen omdat het een ban op sommige koudemiddelen betekent - al worden de meeste daarvan de komende jaren uitgefaseerd - maar ook omdat PFAS in de 'hardware' van warmtepompen zit. Duits-Zwitsers onderzoek relativeert dat laatste 'probleem'. Analyse van de componenten van een warmtepomp toont dat PFAS maar een minuscule fractie van het totaalgewicht van het apparaat beslaat.

Energiegebruik warmtepompen nauwkeurig berekenen met deellastmodellen

Energiegebruik warmtepompen nauwkeurig berekenen met deellastmodellen

Om het energiegebruik van een warmtepomp te voorspellen, wordt vaak de SCOP gebruikt. Met een recente uitbreiding van het dynamische gebouwsimulatieprogramma van Vabi kan het echter nauwkeuriger worden bepaald. De module, die gebruikmaakt van deellastmodellen, geeft ook inzicht in bijvoorbeeld de invloed van nachtverlaging en welk warmtepompvermogen het beste bij een woning past.

Nieuw innovatief koelsysteem voor warmtepomp Quatt: hoe werkt het?

Nieuw innovatief koelsysteem voor warmtepomp Quatt: hoe werkt het?

Quatt introduceert met de Chill binnenkort een extra, innovatieve optie bij zijn warmtepomp om actief te kunnen koelen met lucht. Het systeem, dat door Quatt zelf is ontwikkeld, werkt als een airco met een eigen mini-koelcircuit. De bron is cv-water dat in de warmtepomp buiten wordt gekoeld.

Beeld: NikOStudio / Shutterstock.

Agenda 2025: workshops, congressen en vakbeurzen

Voor 2025 staat een groot aantal kennisevenementen over warmtepompen en het verduurzamen van de gebouwde omgeving op de agenda. Hieronder geven we een - uiteraard onvolledig - overzicht.

Van verdamperreus tot meedenkende partnerGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Van verdamperreus tot meedenkende partner

Delta Technics Engineering ontwerpt en levert al jarenlang koeltechnische installaties voor uiteenlopende toepassingen. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid van verdamperfabrikant naar een meedenkende partner in koeltechnische vraagstukken. Het assortiment bestaat niet meer alleen uit verdampers, maar omvat nu alle hoofdcomponenten die essentieel zijn in een installatie.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaarGesponsord
Gesponsord

Gesponsord De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Na recordjaar 2023, met een verkoop van 154.000 warmtepompen, voorspelt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 dat de verkoop in 2024 naar 103.000 zal terugzakken. Wat staat er nog meer in het rapport van Dutch New Energy Research?

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

In het derde kwartaal van 2024 zijn 23.000 warmtepompen voor woningen verkocht, bijna 40 procent minder dan in het derde kwartaal van 2023. Dit maakte Vereniging Warmtepompen vandaag bekend. Volgens de vereniging zijn de doelstellingen voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving inmiddels "vrijwel onbereikbaar".

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestieGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeaterGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

In het kantoorpand van Coolen Schilderwerken in Eindhoven werd het binnenklimaat nogal wisselend ervaren door de medewerkers van het bedrijf. In de winter was het er koud en in de zomer juist te warm. Dat vroeg om een slimmere en duurzame manier van verwarmen en verkoelen, waarbij de helpende hand werd gereikt door Raaijmakers Klimaattechniek, die AircoHeaters van Fujitsu adviseerde en vervolgens de cassette units ook installeerde. Het resultaat is een comfortabel en all-electric kantoorpand.