Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving biedt editie 19 van Vakbeurs Energie een schat aan kennis en oplossingen.

De vakbeurs vindt plaats tijdens de Nationale Energie Week, een initiatief van 54events, ‘matchmaker in de energietransitie’. Maar liefst 450 organisaties zijn er vertegenwoordigd als partner of exposant, zowel vanuit het bedrijfsleven als non-profit. Gelijktijdig vinden plaats PREFAB, Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power.

Het is een strikt zakelijk evenement en dit jaar wederom groter en grootser dan ooit. De gelijktijdige andere vakbeurzen trekken tienduizenden professionals naar Den Bosch om hen te inspireren op het gebied van emissieloos transport tot duurzame warmte en van industriële woningbouw tot CO2-reductie in de industrie; onderwerpen die elkaar raken, met een optimale maar ook unieke thematische kruisbestuiving tot gevolg.

De urgentie van besparing en duurzame opwekking is groter dan ooit. Vakbeurs Energie speelt in dit kader sinds 2005 een steeds belangrijker faciliterende rol. Ging het toen echter over zonnepanelen, nu staan zaken als energieopslag en hybride systemen centraal. En komt inmiddels elke zichzelf respecterende professional een dag, een dagdeel of zelfs meerdere dagen langs.

Thema’s als vehicle-to-grid en energiemanagement komen aan bod op zowel de beursvloer als binnen de kennisprogrammering. Ook -bijvoorbeeld- het gebruik van de auto als powerbank voor woningen en zakelijk vastgoed is weer een stap dichterbij en oplossingen voor het optimaliseren van energieopbrengsten, slim gebruiken van energie en slim laden zijn prominent.

Binnen de transitie van fossiel naar duurzame opwekking spelen elektrificatie en waterstof een belangrijke rol. Netcongestie, waardoor bedrijven -nog steeds en steeds vaker- hun aansluiting op het elektriciteitsnet niet kunnen uitbreiden of verzwaren en terugleveren niet altijd mogelijk is, is ook belangrijk. En zelfs een rem op de energietransitie?

Kansrijke innovaties maken kans op de Innovative Energy Solutions Award. Waterstof-geïnteresseerden kunnen terecht op de Dutch Hydrogen Days, waarbij op woensdag waterstof in de gebouwde omgeving centraal staat. Is het een kosteneffectief alternatief voor warmtepompen en stadwarmte? Voor de beste waterstof-gerelateerde innovatie staat de Waterstof Innovatie Award klaar.

Andere highlights zijn -bijvoorbeeld- de Dag van de Adviseur, de Dag van de Woco, Architect & Gemeente, Energy Storage Day en de Young Professional& Studenten Dag. Onder de noemer van de Nationale Energie Week bieden de 4 vakbeurzen aan ruim 20.000 bezoekende professionals meer dan 200 kennissessies, op 10 podia in 5 hallen.

Vakbeurs Energie is onderdeel van de Nationale Energie Week en vindt plaats van dinsdag 15 tot en met donderdag 17 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch, net als de gelijktijdige vakbeurzen PREFAB, Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power. Toegang is kosteloos maar alleen voor professionals die zich registreren.

Dit artikel is gesponsord door 54events.

'Vertraging energietransitie vraagt om maatregelen regering'

'Vertraging energietransitie vraagt om maatregelen regering'

Ongeveer een jaar geleden opende Remeha een nieuwe warmtepompfabriek in Apeldoorn. Daarna veranderde er veel. Zo schafte de nieuwe regering, nog voor de geplande invoering in 2026, de normering van warmtepompen af. Dat is volgens Remeha-CEO Arthur van Schayk (foto) zowel niet goed voor de industrie, als voor de energietransitie die nu ook al vertraging oploopt. Aan de vooravond van Prinsjesdag doet hij daarom een oproep aan de regering om maatregelen te nemen die het tij moeten keren.

Inschrijving deelname Warmtepomp Innovatieroute geopend

Inschrijving deelname Warmtepomp Innovatieroute geopend

Tijdens Vakbeurs Energie, van 15 t/m 17 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch, organiseert Vakblad Warmtepompen dagelijks de Warmtepomp Innovatieroute. Deze route loopt langs een aantal stands waar experts in korte sessies alles over de nieuwste ontwikkelingen rond duurzame klimaattechnologie vertellen.

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Op een prachtige locatie in het hart van de Veluwe bij Hoenderloo is het eerste private retreat resort van Nederland gerealiseerd. Het resort met de naam 'Marber' heeft 25 woningen, die midden in de natuur staat.

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

De markt voor grootvermogen warmtepompen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Senior Productmanager Utiliteit Warmtepompen Marco Middelburg vertelt over de transformatie binnen Remeha. Application Engineer Gaston Plante neemt een project onder de loep.

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat jaarlijkse audits en administratieve lasten met zich meebrengt. Totaal Energie Concepten (TEC) uit Wolvega ondersteunt installateurs in dit certificeringstraject, waardoor ze zich kunnen concentreren op de installatie.

Productie van ventilatiewarmtepompen in de Nederlandse fabriek van Inventum.

NVDE: 'Uitrol warmtepompen wordt vertraagd, maar klimaatdoelen blijven overeind'

Met het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering gaat het klimaatbeleid "gelukkig niet door de shredder", stelt de NVDE (Nederlandse Vereniging Duurzame Energie). De vereniging wijst er daarbij op dat PVV, BBB, VVD en NSC volgens het akkoord vasthouden aan de huidige klimaatdoelen. Dat de partijen een streep zetten door de '2026-warmtepompplicht' is daarbij echter wel een bittere pil voor de warmtepompsector, stelt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag.

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Nederland telt meer dan een miljoen portiekflats en appartementen, waarvan een groot deel nog verduurzaamd moet worden. De combinatie van een Lucht-water monoblock van Remeha en de afleverset van Fortes biedt mogelijkheden om de warmtevraag van deze woningen zowel hybride als full electric in te vullen.

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

"Innovatieve warmteoplossingen zijn essentieel voor een groenere toekomst. Ontdek waarom het uitbreiden van je assortiment met warmteoplossingen cruciaal is in het tijdperk van duurzaamheid. Kom meer te weten over technologische innovaties zoals PVT-systemen, warmtepompen, SKID's en thermische batterijen voor een efficiënter en milieuvriendelijker thuis."