Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving biedt editie 19 van Vakbeurs Energie een schat aan kennis en oplossingen.

De vakbeurs vindt plaats tijdens de Nationale Energie Week, een initiatief van 54events, ‘matchmaker in de energietransitie’. Maar liefst 450 organisaties zijn er vertegenwoordigd als partner of exposant, zowel vanuit het bedrijfsleven als non-profit. Gelijktijdig vinden plaats PREFAB, Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power.

Het is een strikt zakelijk evenement en dit jaar wederom groter en grootser dan ooit. De gelijktijdige andere vakbeurzen trekken tienduizenden professionals naar Den Bosch om hen te inspireren op het gebied van emissieloos transport tot duurzame warmte en van industriële woningbouw tot CO2-reductie in de industrie; onderwerpen die elkaar raken, met een optimale maar ook unieke thematische kruisbestuiving tot gevolg.

De urgentie van besparing en duurzame opwekking is groter dan ooit. Vakbeurs Energie speelt in dit kader sinds 2005 een steeds belangrijker faciliterende rol. Ging het toen echter over zonnepanelen, nu staan zaken als energieopslag en hybride systemen centraal. En komt inmiddels elke zichzelf respecterende professional een dag, een dagdeel of zelfs meerdere dagen langs.

Thema’s als vehicle-to-grid en energiemanagement komen aan bod op zowel de beursvloer als binnen de kennisprogrammering. Ook -bijvoorbeeld- het gebruik van de auto als powerbank voor woningen en zakelijk vastgoed is weer een stap dichterbij en oplossingen voor het optimaliseren van energieopbrengsten, slim gebruiken van energie en slim laden zijn prominent.

Binnen de transitie van fossiel naar duurzame opwekking spelen elektrificatie en waterstof een belangrijke rol. Netcongestie, waardoor bedrijven -nog steeds en steeds vaker- hun aansluiting op het elektriciteitsnet niet kunnen uitbreiden of verzwaren en terugleveren niet altijd mogelijk is, is ook belangrijk. En zelfs een rem op de energietransitie?

Kansrijke innovaties maken kans op de Innovative Energy Solutions Award. Waterstof-geïnteresseerden kunnen terecht op de Dutch Hydrogen Days, waarbij op woensdag waterstof in de gebouwde omgeving centraal staat. Is het een kosteneffectief alternatief voor warmtepompen en stadwarmte? Voor de beste waterstof-gerelateerde innovatie staat de Waterstof Innovatie Award klaar.

Andere highlights zijn -bijvoorbeeld- de Dag van de Adviseur, de Dag van de Woco, Architect & Gemeente, Energy Storage Day en de Young Professional& Studenten Dag. Onder de noemer van de Nationale Energie Week bieden de 4 vakbeurzen aan ruim 20.000 bezoekende professionals meer dan 200 kennissessies, op 10 podia in 5 hallen.

Vakbeurs Energie is onderdeel van de Nationale Energie Week en vindt plaats van dinsdag 15 tot en met donderdag 17 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch, net als de gelijktijdige vakbeurzen PREFAB, Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power. Toegang is kosteloos maar alleen voor professionals die zich registreren.

Dit artikel is gesponsord door 54events.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Beursspecial Nationale Energie Week 2024

Beursspecial Nationale Energie Week 2024

Laat u met deze beursspecial inspireren voor een bezoek aan de Vakbeurs Energie, de Kennismiddag Warmtepompen of een van de andere deelbeurzen in de Nationale Energie Week. Inclusief compleet lezingen-programma.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Nieuwe typen grootschalige warmtepompen toegevoegd aan lijst SDE++

Nieuwe typen grootschalige warmtepompen toegevoegd aan lijst SDE++

Voor grootschalige projecten om hernieuwbare energie op te wekken of duurzame techniek te gebruiken is de SDE++ onlangs aangepast. Daarbij kunnen ondernemers nu ook voor lucht-waterwarmtepompen voor lage temperatuur en voor proces-geïntegreerde warmtepompen voor bestaande industriële processen subsidie aanvragen, zo meldt Vereniging Warmtepompen. Tip: vraag de subsidie snel aan.

'Kabinetsplannen voor klimaat en groene groei niet duidelijk genoeg'

'Kabinetsplannen voor klimaat en groene groei niet duidelijk genoeg'

Voor de technieksector zijn de Miljoenennota en het regeerprogramma van het kabinet-Schoof niet concreet genoeg. Dat vindt Techniek Nederland. Voorzitter Doekle Terpstra: "Het kabinet kiest voor groene groei en houdt vast aan de klimaatdoelstellingen, maar tegelijkertijd schrapt het de salderingsregeling voor zonnepanelen én de verplichting om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel een hybride warmtepomp te nemen. Wat daarvoor in de plaats komt, blijft onduidelijk."

'Vertraging energietransitie vraagt om maatregelen regering'

'Vertraging energietransitie vraagt om maatregelen regering'

Ongeveer een jaar geleden opende Remeha een nieuwe warmtepompfabriek in Apeldoorn. Daarna veranderde er veel. Zo schafte de nieuwe regering, nog voor de geplande invoering in 2026, de normering van warmtepompen af. Dat is volgens Remeha-CEO Arthur van Schayk (foto) zowel niet goed voor de industrie, als voor de energietransitie die nu ook al vertraging oploopt. Aan de vooravond van Prinsjesdag doet hij daarom een oproep aan de regering om maatregelen te nemen die het tij moeten keren.

Inschrijving deelname Warmtepomp Innovatieroute geopend

Inschrijving deelname Warmtepomp Innovatieroute geopend

Tijdens Vakbeurs Energie, van 15 t/m 17 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch, organiseert Vakblad Warmtepompen dagelijks de Warmtepomp Innovatieroute. Deze route loopt langs een aantal stands waar experts in korte sessies alles over de nieuwste ontwikkelingen rond duurzame klimaattechnologie vertellen.