Een lucht/water-warmtepomp in de toekomst, kan dit nog wel?

Een lucht/water-warmtepomp in de toekomst, kan dit nog wel?

Kasja Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, zet mogelijk de lucht/water-warmtepomp buitenspel. In een brief aan de Tweede Kamer toont zij namelijk weinig bereidheid tot aanpassing van de geluidsnormen die ze medio 2020 wil invoeren. Wat betekent dit voor het aanschaffen van de lucht/water-warmtepomp, en welke alternatieven zijn er?

Wat is een lucht/water-warmtepomp?

De lucht/water-warmtepomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor je sanitair of centrale verwarming. Hiervoor is altijd een buitendeel nodig dat voldoende buitenlucht moet kunnen aanzuigen. Daarom wordt deze op het dak, aan de gevel of in de tuin geplaatst. Daarbij kan met name het geluid van de ventilator voor geluidshinder zorgen.

De geluidsnorm vanaf medio 2020

De geluidshinder van de lucht/water-warmtepomp is een veel besproken onderwerp, zo ook binnen de Tweede Kamer. De minister wil daarom vanaf medio 2020 een geluidsnorm voor lucht/water-warmtepompen invoeren van maximaal 40 dB op de perceelgrens.

Om de markt tegemoet te komen, wil de minister overdag en ’s nachts verschillende eisen stellen aan het geluid. Hoewel dit het vergemakkelijkt om aan de eisen te voldoen, moet er nog wel een oplossing komen voor het maken van warm tapwater. Dat zorgt namelijk voor een geluidspiek, omdat de lucht/water- warmtepomp daarvoor op volle toeren moet draaien. Vooral in de zomer, als veel mensen in de tuin genieten van het mooie weer, zal het geluid dus eerder als storend worden ervaren.

Rijtjeshuizen en een lucht/water-warmtepomp

Waar sommige politieke partijen de regels nog verder aan willen scherpen, vragen leveranciers van warmtepompen zich af of straks überhaupt nog wel een lucht/water-warmtepomp bij een gemiddeld rijtjeshuis mag worden geplaatst . Frank Agterberg, de voorzitter van hun belangenvereniging de Dutch Heat Pump Association (DHPA), geeft aan dat het vrijwel onmogelijk wordt om te voldoen aan de geluidseisen die nu op tafel liggen. Volgens hem is het daarom zeer waarschijnlijk dat er in de toekomst geen lucht/water-warmtepompen meer zullen worden geplaatst.

Welke alternatieven heb ik?

Door bovenstaande eisen vraag je je wellicht af of een lucht/water-warmtepomp wel de juiste keuze is. Maar er zijn natuurlijk ook alternatieven. Zo heb je Volthera, een PVT-systeem dat de zonne-energie die op het dak valt niet alleen omzet in elektriciteit, maar er ook het tap- en cv-water mee verwarmd. Achter de zonnepanelen is namelijk een collector gemonteerd waar water doorheen stroomt. Het dak krijgt hierdoor dus een dubbelfunctie.

In plaats van een lucht/water-warmtepomp wordt er bij een Volthera-systeem gebruikgemaakt van een water/water-warmtepomp die in de woning komt te staan. Er is geen buitenunit nodig, want de warmtepomp haalt zijn energie uit de collectoren die achter de zonnepanelen zijn gemonteerd. De bron bij een Volthera-systeem is dus stil en onzichtbaar.

Het systeem kan worden toegepast met een kleine warmtepomp die een rijtjeshuis verwarmt, maar ook met meerdere grote warmtepompen die een volledig kantoorgebouw of zwembad van warmte voorzien. Het geluid dat een kleine warmtepomp produceert is zo’n 44 dB, gelijk aan een CV-ketel. Aangezien de warmtepomp binnen staat, zal dit niet te horen zijn op de perceelgrens en zijn de nieuwe geluidsnormen niet van toepassing op het Volthera-systeem.

Wil je meer weten over de water/water warmtepomp of heb je nog vragen over het Volthera systeem? Neem dan contact op via +31 (0)497 555 362 of stuur een e-mail naar volthera@aliusenergy.nl .

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met AliusEnergy. Ga voor meer informatie naar Volthera.nl

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning moeten voldoen aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). De aanvraag wordt op een viertal indicatoren getoetst. Bij drie daarvan heeft de warmtepomp een positieve invloed op de uitslag. Hoe zit dat?

PFAS zit bij warmtepomp vooral in F-gas als koudemiddel

PFAS zit bij warmtepomp vooral in F-gas als koudemiddel

Een mogelijk Europees PFAS-verbod kan gevolgen hebben voor de warmtepompsector. Niet alleen omdat het een ban op sommige koudemiddelen betekent - al worden de meeste daarvan de komende jaren uitgefaseerd - maar ook omdat PFAS in de 'hardware' van warmtepompen zit. Duits-Zwitsers onderzoek relativeert dat laatste 'probleem'. Analyse van de componenten van een warmtepomp toont dat PFAS maar een minuscule fractie van het totaalgewicht van het apparaat beslaat.

Energiegebruik warmtepompen nauwkeurig berekenen met deellastmodellen

Energiegebruik warmtepompen nauwkeurig berekenen met deellastmodellen

Om het energiegebruik van een warmtepomp te voorspellen, wordt vaak de SCOP gebruikt. Met een recente uitbreiding van het dynamische gebouwsimulatieprogramma van Vabi kan het echter nauwkeuriger worden bepaald. De module, die gebruikmaakt van deellastmodellen, geeft ook inzicht in bijvoorbeeld de invloed van nachtverlaging en welk warmtepompvermogen het beste bij een woning past.

Nieuw innovatief koelsysteem voor warmtepomp Quatt: hoe werkt het?

Nieuw innovatief koelsysteem voor warmtepomp Quatt: hoe werkt het?

Quatt introduceert met de Chill binnenkort een extra, innovatieve optie bij zijn warmtepomp om actief te kunnen koelen met lucht. Het systeem, dat door Quatt zelf is ontwikkeld, werkt als een airco met een eigen mini-koelcircuit. De bron is cv-water dat in de warmtepomp buiten wordt gekoeld.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Na recordjaar 2023, met een verkoop van 154.000 warmtepompen, voorspelt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 dat de verkoop in 2024 naar 103.000 zal terugzakken. Wat staat er nog meer in het rapport van Dutch New Energy Research?

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

In het derde kwartaal van 2024 zijn 23.000 warmtepompen voor woningen verkocht, bijna 40 procent minder dan in het derde kwartaal van 2023. Dit maakte Vereniging Warmtepompen vandaag bekend. Volgens de vereniging zijn de doelstellingen voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving inmiddels "vrijwel onbereikbaar".

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Locaties voor opwek en opslag van duurzame warmte en stroom openen de deuren

Locaties voor opwek en opslag van duurzame warmte en stroom openen de...

Dit jaar vindt voor de vierde keer de Open Energiedag plaats. Op zaterdag 21 september kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan een warmte-installatie, windturbine, zonnepark of ander duurzaam energieproject. Verspreid door Nederland openen zeventig locaties hun deuren.

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving biedt editie 19 van Vakbeurs Energie een schat aan kennis en oplossingen.