Een goede boterham verdienen met warmtepompen? Ga specialiseren!

Een goede boterham verdienen met warmtepompen? Ga specialiseren!

De opmars van warmtepompen gaat gestaag door. De enorme groei maakt dat installateurs gedegen kennis moeten hebben van de vele soorten systemen. Expertisecentrum GO° biedt daarom samen met groothandel Wasco de opleiding F-gassen categorie 2 aan.

Coronacrisis of niet, de verkoop van warmtepompen zet door. Gemiddeld worden er jaarlijks 45.000 bodemgekoppelde en lucht/water-warmtepompen verkocht. Begin 2020 waren er meer dan 200.000 operationele warmtepompen. Voorlopige cijfers van de Vereniging Warmtepompen laten zien dat de afzet van warmtepompen in 2020 stabiel is doorgegroeid, met in de woningbouw een jaar-op-jaargroei van 29 procent.

Tekort aan warmtepompinstallateurs

Het vakkundig installeren van een warmtepomp is dan ook belangrijk, stelt Roelof Robbertsen van Expertisecentrum GO°. “Er is momenteel een tekort in de markt aan ervaren warmtepompinstallateurs. Daarnaast heb je een enorm aanbod in systemen, met nog eens grote verschillen hiertussen. Zaak om als (instappende) warmtepompinstallateur goed na te denken over het te volgen pad.”

Het is van belang dat er goed wordt gerekend aan wat voor pomp er nodig is, vertelt Robbertsen. “Bij een woning wordt bij het installeren van een warmtepomp al snel gedacht: ‘Als ik 5 kilowatt heb, is het goed.’ Maar zoiets is natuurlijk altijd maatwerk. Er spelen veel factoren mee. Als je een goede berekening maakt, kan het een bewoner zomaar de aanschaf van twee zonnepanelen schelen.”

F-gassen

Het expertisecentrum helpt installateurs op weg. Dit doet het onder andere met een opleiding voor F-gassen categorie 2. Robbertsen: “Met het F-gassencertificaat categorie 2 mag je werken aan split-airco's of warmtepompen met een koudemiddelinhoud van maximaal drie kilo of vijf ton CO2- equivalent. Dit is ruim voldoende voor het plaatsen van split- en multisplit-aircosystemen, maar ook voor het plaatsen van vrijwel alle warmtepompen in de woningbouw.”

Voordeel voor de installateur is dat hij het werken met F-gassen niet meer hoeft uit te besteden. Hij heeft dus geen extra kosten en dat maakt het aantrekkelijker voor opdrachtgevers. De speciale F-gassen 2-training wordt in samenwerking met Wasco aangebonden. Het is een doorslaand succes wat Robbertsen betreft, want de training kent nu al een wachtlijst. Hij heeft hierbij nog wel een punt van aandacht. “Het is zaak als ondernemer de accreditatie BRL 100 2.0 op te zetten en hem te laten schouwen. Zonder deze accreditatie mogen nog geen koeltechnische stappen worden ondernomen.”

Specialiseren

De markt is langzaam in ontwikkeling. Maar de tijd is nog niet aangebroken dat installateurs zich massaal specialiseren, ziet Robbertsen. “Vaak is het uitgangspunt: 'We willen iets met warmtepompen gaan doen'. Het is vaak nog snuffelen. De specialisatie zie je nu langzaam komen. Dat is verstandig. Ga je jezelf specialiseren in de woningbouw of in kantoorpanden? Denk daarover na. Ga vervolgens nadenken over de vraag of je je gaat specialiseren in lucht/lucht of lucht/water, water/water of grondgebonden. Kijkt wat je het beste ligt. Je kunt wel een busje hebben met dertig specialisaties op de zijkant, maar dat is echt te veel.”

Het motto van Robbertsen luidt dan ook: ‘Voor een goede toekomst als zzp’er of bedrijf is specialisatie nodig.’ “Als je bijvoorbeeld goed bent in hybride warmtepompen, pak dat dan op. De markt is zo groot, je hoeft niet alles te doen. Daarmee verlies je uiteindelijk van de concurrentie. Doe je iets goed, dan krijg je vanzelf mond-tot-mondreclame. En dan kun je zaken gaan doen.”

Nog veel onbekend

Hoe goed en voortvarend het in de airco- en warmtepompenmarkt ook gaat, Robbertsen stelt dat er in deze markt nog veel onbekend is. “Er zijn bijvoorbeeld leveranciers die airco’s verkopen en aansluiten. Die weten helemaal niet dat ze daarvoor geaccrediteerd moeten zijn. Ze sluiten de leidingen aan en zetten de kraan open. Ze weten niet dat ze een vacuümpomp nodig hebben en dat je koeltechnisch gereedschap moet bezitten.”

Robbertsen vervolgt: “De accreditatie is ook niet niks natuurlijk. Je bent voor deze gereedschappen inclusief opleiding en accreditatie al snel vijftienduizend euro kwijt. Dat is best veel, maar het is nodig en je maakt je onderneming toekomstbestendig.”

Beroeps Begeleidende Leerweg

Expertisecentrum GO° biedt momenteel negen trainingen aan. Deze zijn door InstallQ geaccrediteerd. Zo is er de Basistraining Warmtepompen en de opleiding Service- en onderhoudsmonteur warmtepompen en warmteboilers. Verder verzorgt GO° onder andere de trainingen Lucht/water-warmtepompen voor woningen, en Grondgebonden warmtepompen in de utiliteitsbouw.

Robbertsen: “Voor de BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg, red.) gaan we nu ook een opleiding voor de hybride warmtepomp aanbieden. Je merkt dat er in de markt steeds vaker voor een hybride wordt gekozen. We helpen installateurs daar graag verder mee.”

GO°
GO° is het Expertisecentrum in de koude-, klimaat- en warmtepomptechniek en biedt een oplossing voor het probleem van het personeelstekort in de branche, de snelle technische ontwikkelingen en de onvoldoende aansluiting in de koudetechniek tussen onderwijs en arbeidsmarkt.
De opleidingen en trainingen worden verzorgd in het Expertisecentrum Koudetechniek van Aeres Tech - de praktijkopleider voor GO° in Ede.  Deelnemers worden - geheel volgens de RIVM-coronaregels - getraind in de dagelijkse werkomgeving, waar het geleerde direct in de praktijk kan worden gebracht.

Dit artikel is gesponsord door Opleidingscentrum GO°

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving biedt editie 19 van Vakbeurs Energie een schat aan kennis en oplossingen.

Opleiding voor veilig werken met brandgevaarlijk koudemiddel propaan

Opleiding voor veilig werken met brandgevaarlijk koudemiddel propaan

Met het uitfaseren van synthetische koudemiddelen, leveren steeds meer fabrikanten warmtepompen met propaan. Dit is een brandgevaarlijk en explosief koudemiddel, dus wil je als installateur ook het onderhoud en de reparaties aan deze installaties uitvoeren, dan is het belangrijk om kennis van de risico's te hebben. Die kennis kan je opdoen in een nieuwe opleiding, die specifiek hiervoor is ontwikkeld.

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

"Innovatieve warmteoplossingen zijn essentieel voor een groenere toekomst. Ontdek waarom het uitbreiden van je assortiment met warmteoplossingen cruciaal is in het tijdperk van duurzaamheid. Kom meer te weten over technologische innovaties zoals PVT-systemen, warmtepompen, SKID's en thermische batterijen voor een efficiënter en milieuvriendelijker thuis."

Stap op tijd over op elektronische bedrijfswagens en voorkom problemen

Stap op tijd over op elektronische bedrijfswagens en voorkom problemen

Als ondernemer in de installatietechniek wordt een duurzame transportoplossing steeds belangrijker. Zeker met de strengere milieu-eisen die volgend jaar van kracht worden. Dat maakt het van groot belang om vaart te zetten achter het vergroenen van de bedrijfswagens, stelt Ralf van Meer van het nieuwe bedrijfswagenmerk Maxus, onderdeel van de Van Mossel Automotive Group.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Op een prachtige locatie in het hart van de Veluwe bij Hoenderloo is het eerste private retreat resort van Nederland gerealiseerd. Het resort met de naam 'Marber' heeft 25 woningen, die midden in de natuur staat.

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

De markt voor grootvermogen warmtepompen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Senior Productmanager Utiliteit Warmtepompen Marco Middelburg vertelt over de transformatie binnen Remeha. Application Engineer Gaston Plante neemt een project onder de loep.

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat jaarlijkse audits en administratieve lasten met zich meebrengt. Totaal Energie Concepten (TEC) uit Wolvega ondersteunt installateurs in dit certificeringstraject, waardoor ze zich kunnen concentreren op de installatie.

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats...

Nederland telt meer dan een miljoen portiekflats en appartementen, waarvan een groot deel nog verduurzaamd moet worden. De combinatie van een Lucht-water monoblock van Remeha en de afleverset van Fortes biedt mogelijkheden om de warmtevraag van deze woningen zowel hybride als full electric in te vullen.

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Nog niet eerder gepubliceerde meetgegevens uit nieuwbouwwijken tonen aan dat netcongestie-arm bouwen prima kan. Netcongestie komt steeds vaker in het nieuws. Hierbij heerst onterecht het idee dat het aansluitvermogen van warmtepompen, als oplossing voor zowel het verwarmen en koelen van de woning als het verzorgen van warm tapwater, een negatieve impact op netcongestie heeft.