Subsidie warmtepompen omhoog van 20 naar 30 procent

Subsidie warmtepompen omhoog van 20 naar 30 procent

Vanaf 2022 zal gedurende drie jaar de ISDE-subsidie voor warmtepompen 30 procent van de gemiddelde totale investeringskosten bedragen. Nu is dat nog 20 procent. In een brief van demissionaire kabinet aan de Tweede Kamer van 28 oktober staat dat de subsidieverhoging alleen voor 'hybride warmtepompen' geldt. Maar dat is nu veranderd in 'alle warmtepompen', dus ook zonder de combinatie met een cv-ketel.

Het demissionaire kabinet ziet vooral voor de hybride warmtepomp een belangrijke rol weggelegd om op korte termijn grotere stappen in de verduurzaming van woningen en het verlagen van het gasverbruik te zetten. De extra subsidie moet ervoor zorgen dat de hybride warmtepomp een aantrekkelijker alternatief wordt voor de gasketel. Bij natuurlijke investeringsmomenten, zoals bij vervanging, komt er nu meestal een nieuwe gasketel; dat moet dus een hybride warmtepomp worden of een all electric warmtepomp. De ISDE subsidie geldt alleen voor bestaande woningen.

Subsidieverhoging voor alle warmtepompen, niet alleen hybride

In dit bericht stond aanvankelijk dat de extra subsidie alleen bestemd was voor hybride warmtepompen, zoals ook vermeld staat in de brief van Dilan Yeşilgöz-Zegerius, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat – Klimaat en Energie, aan de Tweede Kamer. Volgens Frank Agterberg, voorzitter van Vereniging Warmtepompen geldt de subsidieverhoging echter voor alle warmtepompen. Dat is logisch omdat elke warmtepomp die je naast een cv-ketel plaatst een hybride systeem vormt. En het zou onlogisch als  all electric-warmtepompen een lagere subsidie zouden krijgen dan hybride varianten.

Subsidie nieuwe installaties pas volgend jaar aanvragen

In een reactie op de subsidieverhoging adviseert Vereniging Eigen Huisom de subsidie voor  (hybride) warmtepompen die dit jaar zijn geïnstalleerd pas in 2022 aan te vragen. De subsidie is dan 30 procent in plaats van de huidige 20 procent. Dit is gewoon toegestaan; tot maximaal 12 maanden na installatie van de warmtepomp kan subsidie aangevraagd worden. Als de aanvraag is gecombineerd met een isolatiemaatregel, kan de subsidie aangevraagd worden tot 12 maanden na het installeren of aanbrengen van de eerste maatregel. De subsidie voor warmtepompen kan via RVOworden aangevraagd.

Publiekscampagne over hybride warmtepompen

In haar brief aan de Tweede Kamer, waarin de subsidieverhoging wordt aangekondigd, meldt Yeşilgöz-Zegerius dat voor de extra subsidie voor (hybride) warmtepompen van 2022 tot en met 2024 in totaal 282 miljoen euro wordt uitgetrokken. Ook is in de brief te lezen dat er 3 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor een publiekscampagne over hybride warmtepompen. Die moet ervoor zorgen dat meer mensen daadwerkelijk een hybride warmtepomp gaan nemen in plaats van alleen een nieuwe gasketel.

Actieplan Hybride Warmtepomp

Om de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen, stelt Yeşilgöz-Zegerius in haar brief dat samenwerking van alle betrokken partijen nodig is. Daarom komt er het Actieplan Hybride Warmtepomp, waaraan de sector met de verschillende brancheorganisaties, samen met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaan werken. Het doel is om in de komende drie à vier jaar belemmeringen voor de hybride warmtepomp weg te nemen en op deze manier een robuuste basis te bieden voor de verdere uitrol van deze techniek.

Lees meer over

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Bespaar € 31
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Intrekken 'warmtepompplicht' leidt tot forse prijsverlaging hybrides

Intrekken 'warmtepompplicht' leidt tot forse prijsverlaging hybrides

Sinds de nieuwe regering de zogeheten 'warmtepompplicht' die in 2026 in zou gaan heeft ingetrokken, zijn met name hybride warmtepompen aanzienlijk goedkoper geworden. Dat stelt het Algemeen Dagblad op basis van een kleine rondgang in de markt.

Nieuwe regering schrapt toekomstige '(hybride) warmtepompplicht'

Nieuwe regering schrapt toekomstige '(hybride) warmtepompplicht'

De plicht om vanaf 2026 bij het vervangen van een cv-ketel een (hybride) warmtepomp te laten installeren, wordt geschrapt. Dit is een van de punten in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering van PVV, BBB, VVD en NSC.

Actualisatie 'Kleintje Hybride warmtepompen' van ISSO

Actualisatie 'Kleintje Hybride warmtepompen' van ISSO

Wie een hybride warmtepompsysteem wil realiseren, heeft volgens ISSO veel steun aan de actuele kennis in Kleintje Hybride warmtepompen in woningen. Deze uitgave, waarvan de eerste versie verscheen in 2021, voorziet professionals van alle benodigde informatie over selectie, ontwerp, uitvoering, oplevering en beheer van een (individuele) hybride warmtepomp.

Installateurs van Quatt plaatsen een hybride warmtepomp.

"Nederlanders onbekend met terugverdientijd warmtepomp"

Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel vervangt, moet in veel gevallen overstappen op een (hybride) warmtepomp. Veruit de meeste Nederlanders hebben momenteel echter te weinig kennis om daarbij een goede keuze te maken, en ze weten niet hoe een warmtepomp zichzelf terugverdient. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van warmtepompleverancier Quatt, onder 500 respondenten. 

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Alles over hybride warmtepompen / all-electric ready

Alles over hybride warmtepompen / all-electric ready

De hybride warmtepomp is een belangrijk thema voor Vakblad Warmtepompen. Daarom hebben we er veel over gepubliceerd. Om u wegwijs te maken in het aanbod, hebben we een overzichtsartikel over dit thema gemaakt, met links naar de diverse artikelen. Hierin zijn (uiteraard) ook de artikelen over all-electric ready (hybride als tussenstap) opgenomen.

Weheat introduceert 'goedkoopste warmtepomp van Nederland'

Weheat introduceert 'goedkoopste warmtepomp van Nederland'

Na de Blackbird en Sparrow kondigt Weheat een volledig nieuwe, hybride warmtepomp aan: de Flint P40. Deze monoblockwarmtepomp met een verwarmingsvermogen van 6 kW (A7/W35) onderscheidt zich volgens de Brabantse fabrikant door een bijzonder lage prijsstelling. "Binnen deze vermogensklasse is dit de goedkoopste warmtepomp van Nederland", stelt Martijn van de Ven, CEO van Weheat. "Tegelijkertijd behouden installateurs voldoende verdiencapaciteit bij de inkoop en installatie ervan."

Bijna halvering van aantal verkochte warmtepompen in eerste helft 2024

Bijna halvering van aantal verkochte warmtepompen in eerste helft 2024

In de eerste zes maanden van 2024 verkochten fabrikanten zo'n 47.000 warmtepompen voor de woningbouw aan groothandels en installateurs. Dat is iets meer dan de helft van de 88.000 in de eerste helft van vorig jaar, meldt Vereniging Warmtepompen. De verkoop aan eindklanten is minder hard gedaald.

Hybride warmtepomp Atag blijft ook bij flinke vorst meedraaien

Hybride warmtepomp Atag blijft ook bij flinke vorst meedraaien

Bij veel hybride systemen neemt de gasketel bij buitentemperaturen onder het vriespunt het werk volledig over. Bij de Energion M Hybrid Light, een compacte 4kW-monoblock van Atag, zorgt een slimme regeling er volgens de fabrikant voor dat de warmtepomp ook bij lage temperaturen mee blijft draaien.

Kies voor toepasbare en betaalbare oplossingen

Kies voor toepasbare en betaalbare oplossingen

De markt voor de warmtepompen is langzaamaan volwassen aan het worden. Hoe maak je als fabrikant het verschil? Rick Bruins vertelt hoe Remeha bijdraagt aan de energietransitie en ondertussen installateurs ontzorgt.

Frank Agterberg in podcast doorgezaagd over warmtepompen

Frank Agterberg in podcast doorgezaagd over warmtepompen

In zijn podcast Doorzagen van 20 februari voelde Thomas van Belzen, journalist bij Cobouw, Frank Agterberg aan de tand. Daarbij passeerden actuele thema's de revue; uiteraard allemaal met betrekking tot warmtepompen, zoals de huidige stagnatie in de verkoop, en de kwestie rond de milieuprestatie. Over de afloop is de voorzitter van Vereniging Warmtepompen positief. "Voor de verduurzaming hebben 'we' de warmtepomp natuurlijk hard nodig."