Door de toenemende bezorgdheid over klimaatverandering is er een stijgende interesse in duurzame verwarmingstechnieken. Dit biedt installateurs de kans om zich te verdiepen in technologieën voor hernieuwbare energie. Door verscherpte wetgeving en een verhoogd bewustzijn rondom het klimaat worden investeringen in duurzame verwarmingsoplossingen, zoals warmtepompen, gestimuleerd. Dit is niet alleen voordelig voor het milieu, maar biedt ook financieel voordeel voor de klant. Als installateur kun je hier een strategische zet doen voor duurzame groei.
PVT-systeem: krachtige 2-in-1 oplossing voor warmte en elektriciteit
Een PVT-systeem biedt een duurzame oplossing voor het verwarmen van de woning en het tapwater. Het systeem zet zonne-energie om in elektriciteit en warmte, wat leidt tot lagere gas- en elektriciteitskosten. Zowel in huishoudens als in de zakelijke sector zorgt het voor een duurzame levering van warmte en stroom.
PVT-panelen, bestaande uit PV-panelen en thermische collectoren, maken gebruik van zowel zonne-energie als omgevingslucht. De thermische collector fungeert als bron voor de warmtepomp, die vervolgens de temperatuur naar het niveau brengt dat nodig is voor verwarming van de woning en warm tapwater. Zelfs op bewolkte dagen en 's nachts. Deze efficiënte en geruisloze bron biedt flexibele installatieopties en is zowel hybride als all-electric toepasbaar.
De voordelen van het PVT-systeem
- Stille en onzichtbare bron
- Haal maximaal rendement uit het dak
- De ideale samenstelling voor elke situatie
- Beschikbaar als zowel hybride en all-electric (ready) systeem
Warmtepompen: efficiënt en duurzaam comfort
Door een groeiend duurzaamheidsbesef en stimuleringsmaatregelen van de overheid neemt de installatie van warmtepompen in Nederlandse huishoudens toe.
Aan het eind van 2022 waren er al bijna 406.000 warmtepompen geplaatst, voornamelijk in nieuwbouwprojecten waar ze steeds vaker standaard zijn vanwege de vereisten voor gasloze woningen. Maar ook bij bestaande woningen zijn warmtepompen zeer geschikt. Met een totaal van 8 miljoen woningen in Nederland liggen er voor installateurs aanzienlijke mogelijkheden om de installatie van warmtepompen in bestaande huizen te bevorderen en tegelijkertijd aan te haken bij de trend in nieuwbouw.
De voordelen van een warmtepomp
Warmtepompen, die warmte halen uit de lucht, bodem of water, bieden een energie-efficiënte vervanging voor traditionele verwarmingsmethoden. Deze systemen putten het merendeel van hun energie uit natuurlijke bronnen, waardoor ze veel efficiënter zijn dan oudere verwarmingstechnieken. Ze bieden aanzienlijke energiebesparingen, verminderen CO2-uitstoot, en verkleinen de klimaatvoetafdruk. Met het hele jaar door comfort, inclusief koeling, bieden ze continue waarde. Overheidsstimulansen maken de installatie financieel aantrekkelijk.
Installateurs kunnen inspelen op de vraag naar duurzame energie door zich te richten op PVT-systemen en lucht-water warmtepompen.
SKID: De toekomst van warmtepompinstallaties
Een SKID biedt een complete set voor de installatie van warmtepompen, inclusief alle noodzakelijke onderdelen. Dit zorgt voor een efficiëntere installatieprocedure.
Dankzij het compacte ontwerp is de SKID geschikt voor bijna elke locatie en kan hij moeiteloos door krappe ruimtes. Ideaal voor zowel hybride als volledig elektrische systemen tot 7,5 kW. Uniek is de mogelijkheid om elk circuit individueel af te sluiten, waardoor onderhoud en service vereenvoudigd worden.
Voor E-installateurs opent de SKID nieuwe mogelijkheden, waardoor ze kunnen groeien naar totaalinstallateurs met expertise in duurzame verwarmingstechnologieën. Voordelen zijn universele toepasbaarheid, eenvoudige installatie, foutreductie en tijdsbesparing.
Dit artikel is gesponsord door Alius.