Gesponsord

Hoe houd je het hoofd van je werknemers koel?

Hoe houd je het hoofd van je werknemers koel?
Qwikshift hybride QSE in de XPO in Kortrijk (BE)

Het koel houden van bedrijfsruimtes wordt steeds belangrijker. Dit draagt bij aan een comfortabel werkklimaat en kan de arbeidsproductiviteit positief beïnvloeden. De beschikbare oplossingen variëren sterk, zowel in effectiviteit als in kosten. Welke factoren spelen een rol bij de keuze voor een geschikte koeloplossing?

Een belangrijke eerste stap is het bepalen van de gewenste koelcapaciteit. Indien een constante binnentemperatuur noodzakelijk is, zal een uitgebreide klimaatbeheersingsinstallatie vereist zijn. Wanneer incidentele koeling bij hoge buitentemperaturen volstaat, zijn er diverse alternatieve systemen beschikbaar die kostenefficiënter kunnen zijn. In sommige gevallen is het mogelijk om koeling te combineren met verwarming binnen één installatie. Groot voordeel hiervan is éénmalig investeren voor een dubbele functie. Fabrikant van luchtverwarming voor bedrijfshallen, Winterwarm,  is één van de weinige aanbieders die dergelijke systemen in het programma heeft.

Hybride luchtverwarmers met koelfunctie

Een hybride systeem kan een efficiënte oplossing zijn door verwarming en koeling te combineren. Michel Fiselier, Technisch Directeur van Winterwarm, legt het uit: “Dit type toestel maakt gebruik van een warmtepomp met watercoil en een aanvullende verwarmingsmodule (elektrisch of gasgestookt). In de zomer wordt koeling geleverd via de coil + ventilator in de binnen unit. De koelcapaciteit varieert doorgaans tussen 6 en 15 kW, afhankelijk van de gebruikte warmtepomp.” Een slimme thermostaat wordt overigens standaard meegeleverd. Deze regelt het koelvermogen en de luchthoeveelheid gebaseerd op de vraag en is met de smartphone op afstand in te stellen. Zo kan de gebruiker alles in de gaten houden. 

Koelen met watergevoede luchtverwarmers

Een andere optie is het inzetten van watergevoede luchtverwarmers in combinatie met een warmtepomp. Specifieke modellen, ontworpen voor verwarming met lage watertemperaturen, kunnen ook koelen met een watertemperatuur tot 7°C. Afhankelijk van het model ligt de koelcapaciteit tussen 6,6 kW en 32,1 kW. Dankzij een traploze toerenregeling kan het luchtvolume worden aangepast zodat een te koude luchtstroom wordt voorkomen. Dit systeem kan men koppelen aan verschillende typen warmtepompen. Hierdoor is dit een all-electric verwarmings- en koelinstallatie geworden, aldus Michel Fiselier. Zijn tip: bereken eerst of de bestaande stroomaansluiting groot genoeg is voor het aantal warmtepompen; een grotere aansluiting verkrijgen is heden ten dage immers bijna onmogelijk!

Flexibele luchtkoeling

Voor organisaties die koeling liever als een afzonderlijke oplossing implementeren, kan een mobiele luchtkoeler een geschikte optie zijn. Dit type systeem maakt gebruik van verdampingskoeling (adiabatische koeling) en biedt een relatief kostenefficiënte manier om grote ruimtes tijdelijk te koelen. Beschikbare modellen kunnen oppervlaktes tussen 250 m2 en 650 m2 bestrijken. Aangezien de toestellen op wielen staan, kunnen deze na de zomer eenvoudig worden opgeborgen. De WinterCooler van Winterwarm is hiervan een voorbeeld. Michel Fiselier noemt het in één zin “Simpel, effectief en betaalbaar!”.

Conclusie

De keuze voor een koelsysteem hangt af van de gewenste mate van temperatuurbeheersing, de integratie met bestaande verwarmingssystemen en de investeringskosten. Door de verschillende mogelijkheden af te wegen, kan een oplossing worden gevonden die past bij de specifieke behoeften van de bedrijfsruimte en de gebruiker.

Dit artikel is gesponsord door Winterwarm.