Waar tot voor kort een warmtepomp nog synoniem stond voor laagtemperatuurverwarming werken zogenoemde hoogtemperatuur-warmtepompen ook met bestaande afgiftesystemen. Een voorbeeld van een hoogtemperatuur-warmtepomp is de alpha innotec LWDV.
De kenmerken van een dergelijke warmtepomp zijn:
- Een-op-een vervanger van de cv-ketel
- Gemakkelijk te installeren
- Milieuvriendelijk
- Koudemiddel propaan
- Relatief stil
- Monobloc, geen f-gassen
- Hoge temperatuur
Een-op-een overstappen
Een hoogtemperatuur-warmtepomp is een serieuze optie voor veel soorten huizen. Voor de installatie van een dergelijke warmtepomp zijn namelijk geen grote verbouwingen nodig. Als de cv-ketel eruit gaat en de warmtepomp erin komt, kunnen bestaande afgiftesystemen zoals radiatoren blijven hangen. De alpha innotec LWDV is een zogenaamde een-op-een vervanger.
Van alle markten thuis
Dankzij dit nieuwe type lucht/water-warmtepompen kunnen veel bestaande woningen een-op-een overstappen van de cv-ketel. De onderstaande video’s tonen drie voorbeeldwoningen waarin een warmtepomp is geïnstalleerd. Deze huizen zijn klaar voor de toekomst!
Hoekhuis
Voor de komst van de warmtepomp werd dit hoekhuis verwarmd door radiatoren en een cv-combiketel. De woning was al gedeeltelijk geïsoleerd met dubbel glas en spouwmuurisolatie – de standaard voor honderdduizenden woningen in Nederland. De binnenunit van de warmtepomp werd in de garage geplaatst, de buitenunit kwam op het dak.
Tussenwoning
De eigenaren van deze tussenwoning – een gezin met 6 personen – wilden graag van het gas af. De installatie van de warmtepomp was voor hen de eerste stap in die richting. De warmtepomp moest zorgen voor warm tapwater en moest hun huis goed kunnen verwarmen. Verder wilden ze graag dat de radiatoren konden blijven hangen en was geluid een belangrijk aspect om rekening mee te houden. De buitenunit kwam in de tuin, de binnenunit in de kelder.
Stadsboerderij
Dit is in eerste instantie een woning waarvan je niet direct zou verwachten dat hij eenvoudig is te verduurzamen met een warmtepomp. De woning is namelijk gebouwd in 1880. Maar niets bleek minder waar! Door de jaren heen was de woning op verschillende manieren gemoderniseerd en geïsoleerd. De bewoner liet tegelijk met de komst van de warmtepomp zijn meterkast moderniseren. Hij wil in de toekomst namelijk ook graag elektrisch gaan rijden. De buitenunit werd bij deze woning ook in de tuin geplaatst, de binnenunit kwam in de garage.
Wil je meer zien en lezen over een-op-een vervanging van de cv-ketel? Kijk dan op: www.lwdv.eu of op www.nathan.nl. Mocht je als installateur meer willen leren over dit type warmtepomp, dan kun je je hier inschrijven voor de LWDV cursus.
Dit artikel is gesponsord door Nathan.