Itho Daalderop stopt met productie van cv-ketels

Itho Daalderop stopt met productie van cv-ketels

Itho Daalderop heeft besloten om half november te stoppen met de productie van gasketels. CV-ketels van het merk, zoals de Base Cube, zijn hierdoor vanaf 31 december 2021 niet meer verkrijgbaar. Naar eigen zeggen is het de eerste cv-ketelfabrikant ter wereld die deze stap zet.

Hoewel het wellicht logisch lijkt dat het besluit het gevolg is van de actuele energiecrisis met stijgende gasprijzen, is dit volgens Bas Korte, CEO van Itho Daalderop, zeker niet het geval. “Al in 2000 stond in onze missie dat we op weg zijn naar een all electric-society. Het op termijn stoppen met fossiele brandstoffen en het verlagen van de CO2-uitstoot staat sindsdien centraal in alles wat we doen. We hebben vijf jaar geleden al aangekondigd dat we zouden stoppen met cv-ketels.”

Aandacht voor hybride

Korte vervolgt: “Door te stoppen met cv-ketels kunnen we ons volledig focussen op de ontwikkeling en productie van duurzame verwarmingsoplossingen, zoals hybride en all-electric warmtepompen. Vooral het ontwikkelen van nieuwe hybride warmtepompen zal bij ons veel aandacht krijgen; hybride oplossingen zullen de komende decennia voor een groot deel van de Nederlandse markt de eerste stap zijn, qua verduurzaming.”
Itho Daalderop benadrukt overigens dat het zijn verplichtingen richting service en reserve-onderdelen voor gasketels nog ‘vele jaren zal nakomen’.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

ATAG Verwarming zoekt GreenDealers die sneller warmtepompen willen installeren 

ATAG Verwarming zoekt GreenDealers die sneller warmtepompen willen...

ATAG GreenDealer: zo heet het nieuwe dealermodel van ATAG Verwarming, bedoeld voor installateurs die graag voorop willen lopen in de energietransitie. GreenDealers krijgen ondersteuning bij het installeren, inbedrijfstellen en onderhouden van hybride en all-electric warmtepompen. Inclusief beheer op afstand. "Samen met installateurs willen we Nederland in rap tempo vergroenen," zegt Marketing Manager Jan Henk van der Wijk van ATAG Verwarming.

Inbedrijfstellen van een warmtepomp, wat komt daarbij kijken?

Inbedrijfstellen van een warmtepomp, wat komt daarbij kijken?

Samen met NK Installatietechniek B.V. is STULZ verantwoordelijk voor het leveren, plaatsen en inbedrijfstellen van twee warmtepompen van Mitsubishi Heavy Industries in een nieuw bedrijfspand in Wouw. De Hydrolution is een lucht/water-warmtepomp die grote voordelen biedt op het gebied van energiebesparing en comfort. Voor dit project moest het bedrijfspand worden voorzien van een aangename temperatuur door middel van vloerverwarming. Als additionele dienst verzorgde STULZ de inbedrijfstelling. Op die manier is de installateur voorbereid op de toekomst.

Vastgoed verduurzamen door warmtepomp bij ketel te plaatsen

Vastgoed verduurzamen door warmtepomp bij ketel te plaatsen

Veel kantoren, scholen en ander vastgoed worden nog verwarmd met radiatoren en twee cv-ketels. Door een daarvan te vervangen door een warmtepomp kan 60 tot 80 procent gas worden bespaard. Als het pand later op een warmtenet wordt aangesloten, kan gemakkelijk op die bron worden overgestapt.<BR><BR>Tekst: Uko Reinders

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Nieuwe typen grootschalige warmtepompen toegevoegd aan lijst SDE++

Nieuwe typen grootschalige warmtepompen toegevoegd aan lijst SDE++

Voor grootschalige projecten om hernieuwbare energie op te wekken of duurzame techniek te gebruiken is de SDE++ onlangs aangepast. Daarbij kunnen ondernemers nu ook voor lucht-waterwarmtepompen voor lage temperatuur en voor proces-geïntegreerde warmtepompen voor bestaande industriële processen subsidie aanvragen, zo meldt Vereniging Warmtepompen. Tip: vraag de subsidie snel aan.

'Kabinetsplannen voor klimaat en groene groei niet duidelijk genoeg'

'Kabinetsplannen voor klimaat en groene groei niet duidelijk genoeg'

Voor de technieksector zijn de Miljoenennota en het regeerprogramma van het kabinet-Schoof niet concreet genoeg. Dat vindt Techniek Nederland. Voorzitter Doekle Terpstra: "Het kabinet kiest voor groene groei en houdt vast aan de klimaatdoelstellingen, maar tegelijkertijd schrapt het de salderingsregeling voor zonnepanelen én de verplichting om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel een hybride warmtepomp te nemen. Wat daarvoor in de plaats komt, blijft onduidelijk."

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving biedt editie 19 van Vakbeurs Energie een schat aan kennis en oplossingen.

'Vertraging energietransitie vraagt om maatregelen regering'

'Vertraging energietransitie vraagt om maatregelen regering'

Ongeveer een jaar geleden opende Remeha een nieuwe warmtepompfabriek in Apeldoorn. Daarna veranderde er veel. Zo schafte de nieuwe regering, nog voor de geplande invoering in 2026, de normering van warmtepompen af. Dat is volgens Remeha-CEO Arthur van Schayk (foto) zowel niet goed voor de industrie, als voor de energietransitie die nu ook al vertraging oploopt. Aan de vooravond van Prinsjesdag doet hij daarom een oproep aan de regering om maatregelen te nemen die het tij moeten keren.

Productie van ventilatiewarmtepompen in de Nederlandse fabriek van Inventum.

NVDE: 'Uitrol warmtepompen wordt vertraagd, maar klimaatdoelen...

Met het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering gaat het klimaatbeleid "gelukkig niet door de shredder", stelt de NVDE (Nederlandse Vereniging Duurzame Energie). De vereniging wijst er daarbij op dat PVV, BBB, VVD en NSC volgens het akkoord vasthouden aan de huidige klimaatdoelen. Dat de partijen een streep zetten door de '2026-warmtepompplicht' is daarbij echter wel een bittere pil voor de warmtepompsector, stelt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag.

Stap op tijd over op elektronische bedrijfswagens en voorkom problemen

Stap op tijd over op elektronische bedrijfswagens en voorkom problemen

Als ondernemer in de installatietechniek wordt een duurzame transportoplossing steeds belangrijker. Zeker met de strengere milieu-eisen die volgend jaar van kracht worden. Dat maakt het van groot belang om vaart te zetten achter het vergroenen van de bedrijfswagens, stelt Ralf van Meer van het nieuwe bedrijfswagenmerk Maxus, onderdeel van de Van Mossel Automotive Group.

Frank Agterberg in podcast doorgezaagd over warmtepompen

Frank Agterberg in podcast doorgezaagd over warmtepompen

In zijn podcast Doorzagen van 20 februari voelde Thomas van Belzen, journalist bij Cobouw, Frank Agterberg aan de tand. Daarbij passeerden actuele thema's de revue; uiteraard allemaal met betrekking tot warmtepompen, zoals de huidige stagnatie in de verkoop, en de kwestie rond de milieuprestatie. Over de afloop is de voorzitter van Vereniging Warmtepompen positief. "Voor de verduurzaming hebben 'we' de warmtepomp natuurlijk hard nodig."