Gratis white paper: Koudemiddelen in warmtepompen

Gratis white paper: Koudemiddelen in warmtepompen

Het meest gebruikte koudemiddel, R410A, staat onder druk. Wat zijn de alternatieven? R32 voorop loopt. Propaan volgt op afstand. De industrie denkt hard na over alternatieven.

Het zijn spannende tijden voor het koudemiddel in warmtepompen. Het meest gebruikte koudemiddel, R410A, staat onder druk door zijn relatief hoge GWP-waarde. Er rukken alternatieven op, waarbij R32 voorop loopt. Propaan volgt op afstand.

De whitepaper kan hier gratis worden aangevraagd

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Over welke certificering moet een zzp'er die koudemiddelhandelingen verricht, beschikken?

Over welke certificering moet een zzp'er die koudemiddelhandelingen...

Voor werkzaamheden met F-gassen zijn zowel een persoonscertificering als een bedrijfscertificering van toepassing. Veel zzp'ers die als warmtepomp-installateur werkzaam zijn en met koudemiddelen gaan werken, vragen zich af of ze over beide certificaten moeten beschikken.

Intrekken 'warmtepompplicht' leidt tot forse prijsverlaging hybrides

Intrekken 'warmtepompplicht' leidt tot forse prijsverlaging hybrides

Sinds de nieuwe regering de zogeheten 'warmtepompplicht' die in 2026 in zou gaan heeft ingetrokken, zijn met name hybride warmtepompen aanzienlijk goedkoper geworden. Dat stelt het Algemeen Dagblad op basis van een kleine rondgang in de markt.

Alles over hybride warmtepompen / all-electric ready

Alles over hybride warmtepompen / all-electric ready

De hybride warmtepomp is een belangrijk thema voor Vakblad Warmtepompen. Daarom hebben we er veel over gepubliceerd. Om u wegwijs te maken in het aanbod, hebben we een overzichtsartikel over dit thema gemaakt, met links naar de diverse artikelen. Hierin zijn (uiteraard) ook de artikelen over all-electric ready (hybride als tussenstap) opgenomen.

Weheat introduceert 'goedkoopste warmtepomp van Nederland'

Weheat introduceert 'goedkoopste warmtepomp van Nederland'

Na de Blackbird en Sparrow kondigt Weheat een volledig nieuwe, hybride warmtepomp aan: de Flint P40. Deze monoblockwarmtepomp met een verwarmingsvermogen van 6 kW (A7/W35) onderscheidt zich volgens de Brabantse fabrikant door een bijzonder lage prijsstelling. "Binnen deze vermogensklasse is dit de goedkoopste warmtepomp van Nederland", stelt Martijn van de Ven, CEO van Weheat. "Tegelijkertijd behouden installateurs voldoende verdiencapaciteit bij de inkoop en installatie ervan."

Bijna halvering van aantal verkochte warmtepompen in eerste helft 2024

Bijna halvering van aantal verkochte warmtepompen in eerste helft 2024

In de eerste zes maanden van 2024 verkochten fabrikanten zo'n 47.000 warmtepompen voor de woningbouw aan groothandels en installateurs. Dat is iets meer dan de helft van de 88.000 in de eerste helft van vorig jaar, meldt Vereniging Warmtepompen. De verkoop aan eindklanten is minder hard gedaald.

Hybride warmtepomp Atag blijft ook bij flinke vorst meedraaien

Hybride warmtepomp Atag blijft ook bij flinke vorst meedraaien

Bij veel hybride systemen neemt de gasketel bij buitentemperaturen onder het vriespunt het werk volledig over. Bij de Energion M Hybrid Light, een compacte 4kW-monoblock van Atag, zorgt een slimme regeling er volgens de fabrikant voor dat de warmtepomp ook bij lage temperaturen mee blijft draaien.

Opleiding voor veilig werken met brandgevaarlijk koudemiddel propaan

Opleiding voor veilig werken met brandgevaarlijk koudemiddel propaan

Met het uitfaseren van synthetische koudemiddelen, leveren steeds meer fabrikanten warmtepompen met propaan. Dit is een brandgevaarlijk en explosief koudemiddel, dus wil je als installateur ook het onderhoud en de reparaties aan deze installaties uitvoeren, dan is het belangrijk om kennis van de risico's te hebben. Die kennis kan je opdoen in een nieuwe opleiding, die specifiek hiervoor is ontwikkeld.

Edwin Ernste gaf recent een presentatie over F-gassen.

Edwin Ernste over F-gassen in zwaar weer

Dat de F-gassen in zwaar weer zitten, is de belangrijke conclusie van Edwin Ernste, directeur van Celsis die hierover een presentatie gaf. Het zijn koudemiddelen die veel in warmtepompen worden toegepast. In de presentatie kwamen alle donkere wolken die boven deze koudemiddelen hangen voorbij. Dat zijn de aanscherping van de F-gassenverordening, een dreigend verbod van HFO's en bepaalde HFK's vanwege PFAS, en de invoering van een belasting.

Nieuwe regering schrapt toekomstige '(hybride) warmtepompplicht'

Nieuwe regering schrapt toekomstige '(hybride) warmtepompplicht'

De plicht om vanaf 2026 bij het vervangen van een cv-ketel een (hybride) warmtepomp te laten installeren, wordt geschrapt. Dit is een van de punten in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering van PVV, BBB, VVD en NSC.

Vóór productverbod geproduceerde of geïmporteerde warmtepompen mogen onbeperkt worden verkocht

Vóór productverbod geproduceerde of geïmporteerde warmtepompen mogen...

Op basis van de F-gassenverordening treden de komende jaren een aantal productverboden in werking, onder andere voor warmtepompen met hoog-GWP-koudemiddelen zoals R410A. In eerste instantie leek het erop dat deze apparaten na het ingaan van zo'n productverbod nog maximaal één jaar mogen worden verkocht, maar dat blijkt een misverstand.