Gesponsord

Duurzame energie én warmte dankzij PV-T

Duurzame energie én warmte dankzij PV-T

De vraag naar het verduurzamen van huizen en het reduceren van het gasverbruik stijgt. Daarnaast krijgen alle consumenten die een nieuw huis bouwen te maken met de vraag: wat zijn mijn alternatieven voor gas? Oplossingen die vaak voorbij komen zijn grond- of luchtwarmtepompen, elektrische boilers en verwarming of zonnecollectoren. Stuk voor stuk goede alternatieven om van het gas af te komen. Een minder bekend alternatief is het PV-T systeem.

Het PV-T paneel is een PV-paneel gecombineerd met een warmtewisselaar. Door deze combinatie kan dit paneel zowel elektriciteit als warmte opwekken. De warmtewisselaar aan de achterkant van het paneel is gemaakt van polypropyleen, wat licht is van gewicht, bacteriewerend en bestendig tegen UV-straling en chemische stoffen. Het PV-T paneel heeft dezelfde uitstraling als een regulier PV-paneel. Waardoor het ook goed mogelijk is om PV-T- en PV-panelen te combineren op het dak, om zo ook aan de elektriciteitsvraag te voldoen.

Het PV-T paneel werkt in combinatie met een warmtepomp en een buffervat. De warmtewisselaar achter de panelen onttrekt warmte uit het zonnepaneel én de buitenlucht. De warmte wordt via een water-glycol-mengsel afgegeven aan de warmtepomp die de warmte vervolgens gebruikt voor ruimteverwarming en tapwaterverwarming in het buffervat.

Het VolThera Plug & Play-concept

Bij warmtepompsystemen is het belangrijk dat de componenten, PV-T paneel, warmtepomp en buffervat goed op elkaar zijn afgestemd. Daarom heeft AliusEnergy hiervoor een totaalpakket ontwikkeld, genaamd VolThera Plug & Play. Dit bestaat uit het benodigd aantal PV-T panelen met optimizers, een omvormer, een warmtepomp en een buffervat. Het concept is op twee manieren te gebruiken, namelijk hybride en all-electric. Bij het hybride systeem wordt gebruikgemaakt van een 3kW-warmtepomp en 200 liter groot buffervat. Bij het all-electricsysteem wordt gebruikgemaakt van een 5kW-warmtepomp en 300 liter groot buffervat.

Renovatie en nieuwbouw

Voor bestaande bouw wordt vaak gekozen voor een hybride systeem dat samenwerkt met de huidige cv-ketel, die op extreem koude dagen de verwarming overneemt. Hierdoor vindt er een besparing tot 70 procent plaats op het gasverbruik. Het all-electricsysteem kan worden gebruikt bij goed geïsoleerde of nieuwbouwwoningen. Hiermee kan het huis volledig worden verwarmd zonder gas. Hier moet bij worden opgemerkt dat warmtepompsystemen moeten worden gecombineerd met vloerverwarming of laagtemperatuur-radiatoren.

Geen grondbron of buitenunit

Voordelen van dit systeem zijn dat er zowel wordt bespaard op de gas- als de elektriciteitsrekening. De panelen vervangen de buitenunit of een grondbron, die nodig zijn voor de warmtepomp. De bron is dus stil en onzichtbaar.

Investering terugverdienen

De subsidies en regelingen die van toepassing zijn, is de ISDE-subsidieregeling op de aanschaf van de warmtepomp en de btw-teruggave op de PV-panelen en -omvormer. Voor een hybride systeem heeft de investering een terugverdientijd van 11 tot 13 jaar. Bij een all-electric systeem is dit 13 tot 15 jaar.

Uw rol als installateur

Wilt u als installateur meer weten over PV-T en het VolThera Plug & Play-concept? Wij verzorgen trainingen voor installateurs, waarbij alle onderdelen van de installatie en het systeem aan bod komen. Daarnaast koppelen wij gecertificeerde installateurs aan geïnteresseerde consumenten.

Dit artikel is gesponsord door AliusEnergy