7 warmtepompen op CO₂ maken dit distributiecentrum volledig energieneutraal

7 warmtepompen op CO₂ maken dit distributiecentrum volledig energieneutraal

Het distributiecentrum van online supermarkt Telesuper is voorzien van een all-electric installatie met onder andere zeven nieuwe lucht/water-warmtepompen. Daardoor opereert het bedrijf nu volledig energieneutraal. Een primeur is dat de geïnstalleerde warmtepompen zijn voorzien van de eerste tweetrapscompressor ter wereld die roterende technologie en scrolltechnologie combineert.

Telesuper uit Almere bezorgt boodschappen aan kleinschalige woonvoorzieningen, bedrijven en de kinderopvang. Door de groei die het bedrijf de afgelopen jaren doormaakte moest het verhuizen naar een grotere locatie.

Het nieuwe onderkomen werd een pand uit de jaren ’80, dat Telesuper wilde omtoveren tot een volledig energieneutraal en gasloos pand. Het distributiecentrum moest in zijn geheel worden verwarmd door middel van warmtepompen.

Gezamenlijk project

Installatiebedrijf InnQ (voorheen BlokzijlTLC) en leverancier Stulz zijn deze uitdaging gezamenlijk aangegaan. InnQ is een zelfstandig installatiebedrijf met een team van zo’n 50 mensen en jarenlange ervaring in de utiliteitsbouw.

Omdat de oplossing aan bovenstaande eisen moest voldoen, was communicatie en samenwerking tussen beide partijen essentieel bij het tot een goed einde brengen van het project. Daarbij vervulde Stulz ook een rol als adviseur, om het ontwerp goed aan te laten sluiten op de wensen van Telesuper.

Lucht/water-warmtepomp

Als uiteindelijke oplossing werd gekozen voor zeven Q-ton warmtepompen van Mitsubishi Heavy Industries. De efficiënte Q-ton is een lucht/water-warmtepomp die uitsluiteind werkt met CO₂ als koudemiddel. Dit maakt de warmtepomp geschikt voor een volledig elektrische installatie.

De warmtepomp heeft de eerste tweetrapscompressor ter wereld die roterende technologie en scrolltechnologie combineert. Bij lage buitentemperaturen behoudt het systeem zijn efficiëntie en prestaties. Het koudemiddel in de warmtepomp heeft een GWP-waarde (Global Warming Potential) van 1 en een ODP-waarde (Ozon Depletion Potential) van 0. Daardoor kan de warmtepomp als milieuvriendelijk worden beschouwd.

De zeven warmtepompen zijn naar volle tevredenheid van Telesuper binnen een maand geleverd en geïnstalleerd. Mede dankzij deze systemen is het distributiecentrum nu volledig energieneutraal en gasloos.

Dit artikel is gesponsord door Stulz

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
De woning uit 1928 in het Groningse dorp Loppersum.

Groningse woning gasloos: "duurzaamheid belangrijker dan...

Het versterken, verbouwen, uitbreiden en gasloos maken van een bijna 90 jaar oude woning in Gronings aardbevingsgebied: het klinkt als een enorme investering in tijd en geld. Jan Knol en Gerda Kombrink gingen er drie jaar geleden echter mee aan de slag. Of ze de kosten ooit terugverdienen, vindt het stel niet interessant. "Het is veel belangrijker dat de aarde leefbaar wordt doorgegeven aan de generaties na ons."

De woning van de familie Timmermans in het Drentse Sleen.

Grote woning slim verwarmd met twee warmtepompen en zelfgebouwde...

Een woning met ruim 300 vierkante meter vloeroppervlakte verwarmen met een warmtepomp vraagt om een flink vermogen. Alexander Timmermans uit het Drentse Sleen bedacht er een systeem met twee warmtepompen voor. De ene warmtepomp heeft een vermogen van 12 kW en draait in de wintermaanden, terwijl een kleinere versie van 5 kW het voor- en najaar voor zijn rekening neemt. Het systeem wordt volledig aangestuurd met zelfgebouwde domotica.

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats...

Nederland telt meer dan een miljoen portiekflats en appartementen, waarvan een groot deel nog verduurzaamd moet worden. De combinatie van een Lucht-water monoblock van Remeha en de afleverset van Fortes biedt mogelijkheden om de warmtevraag van deze woningen zowel hybride als full electric in te vullen.

De duurzame transformatie van het iconische Kurhaus: lees nu de whitepaper

De duurzame transformatie van het iconische Kurhaus: lees nu de...

Verduurzaming hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met de juiste aanpak en de juiste tools kunnen zelfs iconische monumenten zoals het Kurhaus in Scheveningen worden getransformeerd tot duurzame voorbeelden voor de hele bouwsector. Lees hoe LG een innovatief voorstel presenteerde, inclusief het behoud van het bestaande leidingwerk, en hoe dit heeft geleid tot een succesvolle samenwerking.

De nieuwe Mitsubishi Electric Ecodan met het koudemiddel R32, dat vanaf 2027 niet meer is toegestaan in nieuwe warmtepompen met een vermogen onder de 50 kW.

Toekomst split-warmtepomp hangt aan zijden draadje

Met de aangescherpte regelgeving rond F-gassen zijn bekende koudemiddelen als R410a en R32 vanaf 2027 niet meer toegestaan in nieuwe warmtepompen tot...

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en...

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een...

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare...

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Op een prachtige locatie in het hart van de Veluwe bij Hoenderloo is het eerste private retreat resort van Nederland gerealiseerd. Het resort met de...

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

De markt voor grootvermogen warmtepompen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Senior Productmanager Utiliteit Warmtepompen Marco Middelburg...

Nieuwe warmtepompen voor verduurzamen utiliteit

Nieuwe warmtepompen voor verduurzamen utiliteit

Net als veel woningen wordt een groot aantal utiliteitsgebouwen, zoals scholen en kantoren, nog altijd verwarmd met een cv-ketel. Om ze te...

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat...